Flera datatillverkare i Asien faller kraftigt i kölvattnet av nedgången på Wall Street på tisdagskvällen.

Neråt i de asiatiska marknaderna på onsdagsmorgonen. Så här ser det ut strax före klockan 6.15:

– Nikkei 225-indexet i Tokyo faller med 3,71 procent
– Hang Seng i Hongkong är ned med 1,07 procent
– Shanghai Composite faller med 0,48 procent
– Kospi i Seoul är ner 2,94 procent
– FTSE Straits Times i Singapore faller med 1,46 procent
– ASX 200 i Sydney är ner med 1,95 procent

Nedgången kommer efter en kraftig nedgång på Wall Street på tisdagskvällen norsk tid. Nasdaqs teknologiindex föll med 3,26 procent och AI-företaget Nvidia var ned med 9,54 procent vid stängning.

AI-nedgång

Flera datatillverkare i Asien faller, inklusive Samsung Electronics och SK Hynix, som båda levererar till Nvidia. Aktierna är ner med 3,31 respektive 7,13 procent. Även företag som är kopplade till chipsektorn som Renesas Electronics, Tokyo Electron och Advantest faller, skriver CNBC. Likaså gör chipstillverkaren Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), som är ner med 4,68 procent. Många av företagen har stigit kraftigt det senaste året och har tidigare legat nära rekordnivåer.

Svagare tillväxt i Kina

Det pekades också på svagare råvaruefterfrågan i Kina. Färska siffror på tisdagen visade att aktiviteten i de kinesiska företagen som mäts av den privata PMI-indexen Caixin sjönk. Den kom in på 51,6 poäng, ned från 52,1 poäng månaden före. Värden över 50 uttrycker ökad aktivitet eller tillväxt. Värden under 50 kan vara ett uttryck för nedgång. Samtidigt var aktiviteten lägre än analytikerna förväntade sig, enligt Bloomberg.

Kina har två PMI-index, den privata Caixin-indexet och den officiella. I helgen kom siffror som visade att den senare sjönk till sin lägsta nivå på sex månader i augusti. Landet har under en längre tid kämpat med svag inhemsk efterfrågan, och krisen på Kinas fastighetsmarknad är inte över. I början av veckan blev det känt att ytterligare ett stort fastighetsbolag har problem, efter att Hongkong-baserade New World Development förutspådde en förlust på mellan 19 och 20 miljarder Hongkong-dollar (mellan 2,58 och 2,72 miljarder norska kronor) år 2024. Aktien fortsätter nedgången på onsdagen och faller med 3,07 procent.

På vakt för stigande arbetslöshetssiffror

Marknaderna väntar också på viktiga arbetsmarknadssiffror från USA på fredag. När siffrorna för juli publicerades bidrog de till kraftiga fall på aktiemarknaderna och ökad resesjonsfrykt. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) är nu på vakt för att arbetslösheten ska stiga mer än väntat. Siffrorna på fredag kan avgöra om det blir så kallad “enkel” eller “dubbel” räntesänkning i USA på nästa räntemöte, sa makroekonomen Karine Alsvik på Handelsbanken till E24 på söndagen.

Analys och nedbrytning:

Artikeln diskuterar nedgången i de asiatiska marknaderna efter en kraftig nedgång på Wall Street, kopplad till teknologiindexet Nasdaq och AI-företaget Nvidia. Flera datatillverkare i Asien påverkas, liksom svagare tillväxt i Kina och problem på fastighetsmarknaden. Marknaderna väntar också på arbetsmarknadssiffror från USA som kan påverka framtida räntesänkningar. Detta kan indikera en potentiell ekonomisk nedgång och påverka investerare och deras finansiella beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version