Justis- och beredskapsministern Emilie Enger Mehl öppnar upp för att stoppa kinesiska etableringar i Kirkenes hamn, meddelar Justis- och beredskapsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Regeringen är beredd att säga nej till kinesiska aktörer om det är nödvändigt för att skydda nationell säkerhet, säger Mehl i pressmeddelandet.

Bakgrunden till uttalandet är bland annat att borgmästaren i Sør-Varanger nyligen tog upp i NRK och sa att det var svårt att veta var man ska dra gränsen för vad som är acceptabelt när det gäller kinesisk närvaro i kommunen.

NRK har även tidigare rapporterat om att hamnchefen i Sør-Varanger har haft möten med det kinesiska rederiet Cosco.

Ordförande i Sør-Varanger kommun, Magnus Mæland från Høyre, säger till E24 att han är måttligt nöjd med svaret från regeringen.

– Vi kommer naturligtvis inte att ge bort kritisk infrastruktur och sälja den till företag vi inte kan lita på, men det är uppenbart att det finns intresse för Kirkenes på grund av den norra sjövägen, säger han.

Den norra sjövägen är sjöfartsrouten som öppnar sig när isen smälter vid Nordpolen. Hamnen i Kirkenes är den första europeiska hamnen man når när man seglar från Stilla havet via denna rutt.

– Om man säger nej till privat kapital från Kina, hur ska man då skydda nationens intressen i Kirkenes, frågar borgmästaren och efterfrågar en tydligare långsiktig strategi.

I pressmeddelandet från Justis- och beredskapsdepartementet skriver de att regeringen betonar den strategiska betydelsen av Kirkenes hamn, både för transport, näringsliv och försvaret.

Nästa vecka kommer statsministern att resa till Kina med en liten näringslivsdelegation från Norge.

Även om Norge vill ha dialog och samarbete med Kina inom flera områden, erkänner regeringen att Kina utgör en säkerhetsutmaning. Detta gäller bland annat underrättelseverksamhet, påverkansarbete och ekonomiska investeringar.

“Utöver detta har Kirkenes en mycket viktig strategisk position för Norge”, står det i pressmeddelandet.

Regeringen utvärderar nu säkerheten vid Kirkenes hamn enligt säkerhetslagen och är beredd att vidta åtgärder för att skydda norska intressen.

– Vi måste säkerställa nationell kontroll och säkerhet både på kort och lång sikt, säger Mehl och tillägger att nationell säkerhet måste väga tyngst, även om det kan gå ut över lokala arbetstillfällen.

Analys: Artikeln handlar om regeringens överväganden kring kinesiska etableringar i Kirkenes hamn och betonar vikten av att skydda nationella intressen och säkerhet. Diskussionen kring privata investeringar från Kina och den strategiska betydelsen av hamnen för transport och näringsliv är centrala teman. Det betonas att säkerheten måste prioriteras trots potentiella ekonomiska konsekvenser för lokala arbetstillfällen. Påverkan från Kina och behovet av en långsiktig strategi diskuteras också.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version