Maya Wind avslöjar Israels förtryck av palestinier: Akademins roll och ansvar

Forskaren Maya Wind är i Sverige för att belysa hur israeliska universitet bidrar till förtrycket av palestinier. I sin nya bok avslöjar hon den systematiska förstörelsen av utbildningssystemet i Palestina och den israeliska akademins medverkan i detta förtryck. Hon visar tydligt hur israeliska universitet stöder och upprätthåller bosättarkolonialismen, samtidigt som de motarbetar kritisk forskning och frihet inom akademin.

Genom historiska och nutida exempel visar Maya Wind hur israeliska universitet byggts på mark som används för statens expansion, samarbetar nära med militären och vapenindustrin, samt legitimerar statens brott mot internationell lag. Hon avslöjar också hur den israeliska akademin fungerar som en epistemisk ockupation, som motarbetar forskning som utmanar den sionistiska hegemonin.

Maya Winds besök och bok ger näring åt de svenska studenternas krav på att avbryta samarbetet med israeliska universitet. Trots tusentals palestiniers död och förstörelsen av utbildningssystemet, fortsätter svenska universitet att samarbeta med Israel. Men med de nya protestlägren som reses av studenter i Lund, Göteborg och Stockholm finns hopp om förändring.

Det är viktigt att vara medveten om den akademiska världens roll i politiska konflikter och förtryck, och att stödja forskning och utbildning som främjar frihet och rättvisa för alla. Maya Winds arbete och engagemang visar oss hur vi alla kan bidra till en mer rättvis och inkluderande värld.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version