SJ:s nedläggning av nattåget från Göteborg till Östersund och Umeå och Uppsalapendeln: En analys av nedmonteringen av SJ under Ulf Kristerssons regeringsperiod

Protester har väckts mot nedläggningen av nattåget från Göteborg till Östersund och Umeå samt Uppsalapendeln. Utvecklingen har sin grund i att prognosen för tågresandet har underskattats och en överdriven tilltro till bilism och flyg med en stor omfördelning av pengar. Bilen har blivit högerns heliga ko.

1963 års trafikpolitiska beslut att alla trafikslag ska bära sina egna kostnader är huvudorsaken till denna situation. Det har blivit en tumskruv för SJ med lönsamhet som förutsättning för tågtrafiken. Detta krav har inte gynnat bilismen eller flyget. För att främja samhällsnytta och klimatet bör lönsamhetskravet för tågtrafiken ses över och satsningar göras.

Genom att prioritera tågtrafiken kan vi skapa en mer hållbar och effektiv transportinfrastruktur som gynnar både samhället och miljön. Det är dags att omvärdera våra prioriteringar och investera i ett mer hållbart transportsystem för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version