Sjukfrånvaron kostar staten och näringslivet enorma summor. Ändå lever världens bästa sjuklöneordning säkert.

Sju av hundra var sjukanmäld i andra kvartalet i år, enligt siffror från SSB som presenterades på torsdagsmorgonen. Det är det högsta antalet på 15 år, och då drabbades Norge av svininfluensan.

Dagen innan meddelade NHO att de inte kommer skriva under på en ny IA-avtal om de inte får behålla sjuklöneordningen. Den nuvarande avtalet har inte lyckats minska frånvaron.

Kampen mot världens mest generösa sjuklöneordning trappas upp. Men det höga norska sjukfrånvarot, det högsta i världen enligt Sysselsettingsutvalet, är ändå ett för stort problem för att ignoreras.

Analys:
Artikeln handlar om den höga sjukfrånvaron i Norge och den pågående debatten om sjuklöneordningen. Diskussionen kretsar kring NHO:s vägran att skriva under på ett nytt avtal om de inte får behålla den nuvarande sjuklöneordningen. Trots att Norge har en generös sjuklöneordning, är det höga sjukfrånvarot fortfarande ett stort problem som behöver lösas. Detta kan påverka både staten och näringslivet negativt om inte åtgärder vidtas för att minska sjukfrånvaron.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version