Kongsberg Gruppen leverer missiler till Australien

Kongsberg Gruppen har ingått avtal med Australien om leverans av Joint Strike Missile (JSM) till F-35A-stridsflyget, meddelar företaget i en börsnotis. Avtalet är värt ungefär en miljard kronor.

– Vi är mycket glada över att Australien har anslutit sig till Norge, Japan och USA i valet av JSM. Detta nya avtal understryker ännu en gång JSM:s relevans i Stillahavsregionen, säger Eirik Lie, VD för Kongsberg Defence & Aerospace, i ett uttalande.

JSM är ett luftbaserat missil designat för att utföra s.k. komplexa uppdrag.

Öppnar produktionsanläggning

Kongsberg Gruppen öppnade också på torsdagen en ny anläggning i Adelaide i Australien, som ska stödja australiska försvarsprogram, enligt företaget. Invigningen skedde med Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) närvarande. För två år sedan beslutade Kongsberg Gruppen att investera 25 miljoner australiska dollar, motsvarande 175 miljoner kronor, i en byggnad på 2500 kvadratmeter på en 6000 kvadratmeter stor tomt i Adelaide.

Solid börsuppgång

Kongsberg Gruppen har, liksom flera andra försvars- och teknologiföretag, ökat kraftigt på börsen de senaste åren. Företaget har ingått ett stort antal miljardkontrakt. Aktien har ökat med över 100 procent hittills i år.

Analys:
Kongsberg Gruppen har säkrat en betydande affär med Australien för leverans av missiler, vilket inte bara stärker deras position på marknaden utan också ökar företagets intäkter. Den nya produktionsanläggningen i Australien stödjer företagets försvarsprogram och visar på deras långsiktiga engagemang för regionen. Deras solida börsprestanda indikerar förtroende från investerare och en stabil tillväxttrend för företaget. Detta kan vara en bra investeringsmöjlighet för de som är intresserade av försvars- och teknologisektorn och kan innebära positiva avkastningar på sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version