Sykefrånvaron var på 7,1 procent under det andra kvartalet och är på den högsta nivån sedan svininfluensan år 2009, enligt nya siffror. – Allvarligt, säger Nav-chefen.

Sykefrånvaron på 7,1 procent motsvarade 10,6 miljoner förlorade arbetsdagar under det andra kvartalet. Cirka 1,7 miljoner av dessa berodde på egenanmäld sjukfrånvaro, medan cirka 9 miljoner berodde på sjukfrånvaro enligt läkarintyg, enligt säsongsjusterade siffror från sjukfrånvarostatistiken.

Nav-chefen Hans Christian Holte säger att alla stenar nu måste vändas för att hitta sätt att hjälpa fler att stanna kvar i sina jobb. – Sjukfrånvaron fortsätter att öka från redan höga nivåer, och det är allvarligt. Det är fortfarande psykiska besvär som ökar mest i sjukfrånvaron, och det ger stora utslag i statistiken eftersom dessa frånvaron ofta är långvariga, säger han.

Arbetsminister Tonje Brenna anser att de norska arbetstagarna har för hög sjukfrånvaro, och att det varken är bra för den enskilde eller för samhället. – Sjukfrånvaron måste minska. Vi behöver folk i arbete. Det ger mästringskänsla och gemenskap, säger hon till NTB.

Psykiska besvär ökar

Det sjukfrånvaro enligt läkarintyg ökade från 5,5 procent under det andra kvartalet 2023 till 5,9 procent under det andra kvartalet 2024. Detta är den högsta siffran sedan 2009 då Norge drabbades av svininfluensan.

– Ökningen beror på att det är fler sjukskrivna, samtidigt som de sjukskrivna i genomsnitt är borta från jobbet under längre tid. Totalt bidrar detta till en betydande ökning i sjukfrånvaroprocenten, säger Holte.

Det är sjukfrånvaro på grund av psykiska besvär som ökar mest, och det motsvarar över en fjärdedel av sjukfrånvarodagarna.

– Det är diagnosen “psykiska symtom/besvär” som ökar mest under det andra kvartalet, och den utgjorde 24 procent av gruppen psykiska besvär.

Ökning bland unga vuxna

Det är kvinnor som har den högsta sjukfrånvaron, med 7,7 procent. Detta är den högsta sjukfrånvaron kvinnor har haft enligt läkarintyg under ett andra kvartal de senaste 20 åren.

Sjukfrånvaron ökar vanligtvis med åldern, och är högst i åldersgruppen 60-64 år. Men det var bland yngre i åldersgruppen 25-39 år som sjukfrånvaron ökade mest under det andra kvartalet.

Hälso- och socialtjänsten har fortfarande den högsta sjukfrånvaron, och den ökade från 8,1 procent under det andra kvartalet 2023 till 8,6 procent under det andra kvartalet 2024. Över 2,4 miljoner arbetsdagar gick förlorade under det senaste kvartalet inom hälso- och socialtjänsten.

Analys:
Den höga sjukfrånvaron, särskilt på grund av psykiska besvär, är en oroväckande trend som påverkar både individens välbefinnande och samhällets ekonomi. Arbetsgivare och myndigheter behöver samarbeta för att hitta lösningar för att minska sjukfrånvaron och skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Att förstå orsakerna till ökningen av sjukfrånvaro, särskilt bland unga vuxna, är avgörande för att kunna vidta lämpliga åtgärder för att förbättra situationen. Muskuloskeletala besvär och psykiska besvär är de främsta orsakerna till sjukfrånvaro, vilket betonar vikten av att prioritera hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version