17 anställda förlorar sina jobb efter konkursen hos Viktoria Hus

Efter nästan 20 minuter sedan publicerades nyheten om att entreprenören i Skien, som grundades 1965, har gått i konkurs. Byggföretaget har varit på konkursens gräns de senaste veckorna, en händelse som har rapporterats av lokala tidningar som Varden och Telemarksavisa.

Flera borgenärer lämnade in en konkursansökan mot företaget i slutet av augusti. Detta skedde efter att företaget tidigare samma månad föreslog en krisplan för att få ordning på sina skulder.

Det var 17 anställda på Viktoria Hus när konkursen inträffade, vilket innebär att de nu förlorar sina jobb.

Enligt bostadsförvaltaren Bjørn Dyrland var företagets skuld 30,7 miljoner norska kronor när det gick i konkurs. Styrelsen uppskattade företagets värde till 23 miljoner kronor.

Styrelsen beslutade att försätta företaget i konkurs en dag före rättegången där borgenärernas konkursansökan skulle behandlas.

Viktoria Hus ägnade sig främst åt att bygga bostäder och fritidshus. Företaget har byggt över 2500 bostäder i Telemark och Vestfold sedan 1965. Men försäljningen och byggandet av nya bostäder har avstannat de senaste åren.

Styrelsen förklarade att efter flera år med stadig inkomsttillväxt och stabil ekonomi började företaget visa dåliga resultat från slutet av 2023. Det höga konkurrenstrycket och begränsade alternativ gjorde företaget beroende av bostadsprojekt med låg och marginell lönsamhet.

Viktoria Hus hade tidigare haft vinst och stabil omsättning. År 2023 uppgick intäkterna till 48,4 miljoner norska kronor och årsresultatet till en miljon norska kronor.

Analyserat på ett enkelt sätt för att förstå innebörden av denna händelse, kan det sammanfattas som följande: Viktoria Hus, ett företag med lång historia inom bostadsbyggande, har gått i konkurs vilket har resulterat i att 17 anställda har förlorat sina jobb. Företaget hade stora skulder och misslyckades med att komma överens med sina leverantörer, vilket ledde till konkursen. Den minskade försäljningen och lönsamheten på bostadsprojekten har varit avgörande faktorer bakom konkursen. Detta visar vikten av att ha en sund ekonomisk strategi och att hålla sig konkurrenskraftig på marknaden för att undvika liknande öden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version