Handla som en miljardär: Shop like a billionaire var slagordet när Temu annonserade under Super Bowl i vinter. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

Det finns ingen anledning att skämmas över att handla på Temu.

Publicerad: Publicerad: För mindre än 20 minuter sedan

Det kinesiska onlinebutiken Temu erbjuder allt från kläder och skor till smycken, cykelutrustning och trädgårdsverktyg. Appen är bland de mest populära shoppingapparna på Apple, med Ikea och Trumf på andra och tredje plats.

Här hittar man ALLT. Starta en nagelsalong på flickrummet med en LED-lampa för shellack, inga problem. Kanske roligt att erbjuda öronhåltagning också? Det kostar 72 kronor för “Öronhåltagningstool”. Här finns en “Mini Robot Dammsugare” för 89 kronor, möbler och ett spionkamera gömt i en penna för 184 kronor. Något för alla med andra ord.

Nyligen skrev vi om brudparet som köpte hela sin outfit för den stora dagen från den kinesiska appen.

Det är bra att vara prismedveten och jaga bra erbjudanden, det är ingen skam att vända på kronan i dessa tider. Därför finns det ingen anledning att ha så kallad “Temu-skam”. Det är smart att spara pengar.

Så vad är egentligen problemet med Temu?

Ett problem är att du inte riktigt vet vad du får. Varken rent visuellt, kvalitetsmässigt eller innehållsmässigt.

I somras testade NRK, tillsammans med Miljødirektoratet, 13 slumpmässigt valda varor från Temu. Det mesta klarade kontrollen där de kontrollerade farliga ämnen, men med några ganska betydande undantag. Det fanns örhängen med det cancerframkallande ämnet kadmium och en leksakshund med bly.

Vår systertidning Tek har avslöjat kopierade produkter och olaglig marknadsföring. Temu snor bilder från originalmärken och använder dem själva, men de produkter de skickar är dåliga kopior.

Till MinMote har Klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen uppmanat norrmännen att köpa mindre och välja bättre kvalitet för att minska den enorma miljöpåverkan från textilier. Snabbmode är ett stort miljöproblem, och på Temu kan man köpa en tröja för 70 kronor.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är det också viktigt att vi inte vet någonting om hur produkterna från Temu är tillverkade. Det är självklart att när en tröja kostar 70 kronor, så får de som har tillverkat den inte mycket betalt.

Det är också en väsentlig skillnad att de stora kedjorna kan ställa krav på sina leverantörer. De, och vi som konsumenter, kan kräva spårbarhet för att undvika att vi bidrar till exempelvis barnarbete. Denna möjlighet har vi inte hos Temu.

Temu har en nordisk presschef som svarar på kritiken företaget får i medierna. Han säger att företaget strävar efter kvalitet, hållbarhet och rättvis handel, och att deras produkter ska uppfylla olika EU-krav, som CE-märkning. När giftiga produkter upptäcks, är företaget snabba med att dra tillbaka dem från webbutiken och sedan skriva ett PR-vänligt svar.

Nu kan det vara så att vi redan har sett toppen av Temu-kakan.

Företaget som äger appen, PDD Holdings, presenterade nyligen en resultatrapport och meddelade att intäktsökningen förväntades minska framöver, bland annat på grund av ökad konkurrens. Enligt Financial Times är investerarna skeptiska till vad de anser vara bristfällig information från företaget och att det vägrar betala utdelning trots en stor kassareserv.

Financial Times påpekar dock att den största hotet ligger i att det är nya regleringar på gång, både i USA och Europa, inklusive regler om importtullar, vilket kan sätta käppar i hjulet för det som har varit en nästan fri rörelse av småvaror från Kina.

Det är välkänt att vi måste få ett slut på använd-och-släng-mentaliteten, men det händer inte av sig självt. Importen av sådana varor måste regleras strängare även här hemma.

Det är tillåtet att jaga bra erbjudanden, ingen ska behöva känna skam över att handla billigt. Men kollektivt måste vi faktiskt göra något.

Att köpa-köpa har blivit en sjukdom
Och den är farlig eftersom vi tror
Att det alltid finns tillräckligt
Och evig rikedom på moder jord.

Sista versen av Köpe-verset av Sidsel Mørck.

Analyserat och sammanfattat: Artikeln handlar om shoppingappen Temu och dess konsekvenser för konsumenterna. Trots möjligheten att hitta billiga erbjudanden på appen finns det risker med att handla från Temu, inklusive oklarheter kring produktkvalitet och miljöpåverkan. Det betonas vikten av att vara medveten som konsument och att överväga konsekvenserna av ens köpbeslut. Slutligen pekar artikeln på att regleringar och ökad medvetenhet behövs för att minska problemet med snabbmode och ogenomskinlig produktion.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version