Näringsministern hoppas på att detta kommer att bidra till lägre matpriser

Det har gått över två år sedan den förra näringsministern Jan Christian Vestre (Ap) föreslog att stärka Konkurrensverket med ett nytt verktyg.

Det kallas “marknadsundersökningsverktyg”. Verktyget ger tillsynsmyndigheten möjlighet att fatta beslut i en marknad med stora konkurrensproblem, utan att något olagligt behöver påvisas.

Både Vestre och hans efterträdare Cecilie Myrseth (Ap) pekar på dagligvaruhandeln som särskilt aktuell.

– Med marknadsundersökningar får tillsynsmyndigheten ett kraftfullt verktyg för att bidra till bättre konkurrens, lägre priser och större utbud, säger hon i ett pressmeddelande.

Verktyget öppnar för både beteendereglerande och strukturella åtgärder. Det kanske mest ingripande exemplet i den senare kategorin är tvångsuppsplittring av ett företag.

Nästan bara tillsynsmyndigheten själv var för

När förslaget skickades ut på remiss kom det in massiva protester. Nästan bara Konkurrensverket självt var för.

Invändningarna gick ut på att förslaget är alltför ingripande, dåligt utrett, kommer att skapa osäkerhet i näringslivet och flyttar betydande konkurrenspolitisk makt till en tillsynsmyndighet.

Efteråt sa Vestre till E24 att han var öppen för att förslaget inte var tillräckligt väl utrett, men också att det kan betyda att förslaget faktiskt träffar rätt.

– Verktyget kommer i praktiken att sänka tröskeln för när Konkurrensverket kan engagera sig i en marknad eller en värdekedja. Det utmanar ju självklart dem som har mycket makt, sa han.

Konkurrensdirektör Tina Søreide menade att protesterna till stor del missade målet.

– Jag tror att det är en större utmaning om man inte gör något i marknader med betydande konkurrensproblem. Vi måste kunna ta tag i det mest allvarliga, för om vi inte gör något kan det lätt kritiseras som myndighetssvikt.

Hon har betonat att detta är något som få kommer att drabbas av – att det bara kommer att vara aktuellt där det är uppenbart att något bör göras.

Kan användas i alla marknader

Näringsdepartementet har gjort vissa justeringar från det förslag som skickades på remiss. Bland annat ska inte Konkurrensverket ha möjlighet att fatta tillfälliga beslut som ska hjälpa till med konkurrensen.

“Denna åtgärd kommer att minska osäkerheten i pågående marknadsundersökning, samt parternas eventuella kostnader i samband med ett tillfälligt beslut”, står det i förslaget som nu skickas till riksdagen för omröstning.

Departementet påpekar, som E24 har rapporterat, att “endast ett fåtal remissinstanser har övervägande positiva synpunkter på förslaget.”

Men regeringen anser att det är något som behövs.

– Det är viktigt för att förebygga att konkurrensproblem växer sig stora, och målet är bättre konkurrens så att konsumenten får bättre utbud till lägre pris, säger näringsminister Myrseth.

Hon poängterar att verktyget kan användas i dagligvaruhandeln och i “alla andra marknader där konkurrensen är begränsad eller hotas av att bli begränsad”.

Analys: Den nya regeln som föreslås av näringsministern och dess effekt på konkurrensen och priserna i olika marknader kan vara av stor betydelse för konsumenter och investerare. Genom att öka konkurrensen och sänka priserna kan detta påverka ekonomin positivt genom att öka tillgängligheten av produkter och tjänster till lägre kostnader. Det är viktigt att följa utvecklingen av detta förslag och dess konsekvenser på marknaderna för att kunna fatta informerade beslut om ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version