Statsministern och en näringslivsdelegation reser till Kina för att möta landets president Xi Jinping och kommunistpartiets toppledning. Støre vill också ta upp frågor om mänskliga rättigheter.

Statsministern Jonas Gahr Støre (Ap) kommer att träffa Kinas president Xi Jinping under sitt besök i landet nästa vecka. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publicerad: Just nu

På måndag reser statsministern och en näringslivsdelegation från Norge till Kina för att träffa norsk och kinesiskt näringsliv i Beijing och Shanghai. Besöket kommer att pågå i tre dagar.

– Norge har mycket handel med Kina, säger statsminister Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande inför resan.

Bakgrunden till mötet är att PST i den nationella säkerhetsbedömningen för i år skrev att “Kina kommer utgöra ett betydande underrättelsehot år 2024” och att de förväntar sig att hotet kommer att öka.

“Det beror framförallt på den försämrade relationen mellan Kina och Väst, Kinas önskan om ökad kontroll över leveranskedjor och positionering i Arktis.”

En av dem som befinner sig i skärningspunkten mellan handel, samarbete och säkerhetspolitik är borgmästaren i Sør-Varanger, Magnus Mæland från Høyre.

– Jag sysslar med geopolitik vid sidan av förskolor, skolor, vägar och kommunalekonomi, säger han till E24.

Analys och nedbrytning:

I denna artikel diskuteras statsministerns resa till Kina och möten med landets ledning, inklusive diskussioner om handel, säkerhetsfrågor och mänskliga rättigheter. Det betonas vikten av att förstå den geopolitiska situationen och hur den kan påverka ekonomin och handeln mellan länderna. Det nämns även frågor som rör Kinas roll i globala frågor som miljö, klimat och fred. Genom att analysera och förstå dessa möten och diskussioner kan även den mest oerfarna personen förstå hur det kan påverka deras liv och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version