De tunga vikterna som drar upp Oslo Börs

Huvudindexet står på 1 403 poäng, upp med 0,73 procent, efter cirka 45 minuters handel på tisdag.

Bland de mest omsatta aktierna är Aker BP upp med 1,1 procent, Nordic Semiconductor upp med 2,4 procent, Frontline upp med 2,7 procent och Equinor upp med en marginell 0,09 procent. Följ utvecklingen i E24s börservice.

Utvecklingen kommer efter blandade resultat på Asiens börser och en bred uppgång på Wall Street.

Samtidigt är oljepriset 71,45 dollar per fat, ned med 0,6 procent sedan midnatt – men svagt upp sedan börsen stängde på måndag.

Kongsberg Automotive-aktien fortsätter att stiga

Kongsberg Automotive-aktien är upp nära 11 procent. Detta sker bland annat efter att det på tisdagen blev känt att investeraren Aasulv Tveitereid står noterad med nära 4,4 miljoner aktier i bildelstillverkaren, enligt E24s investerarlistor.

Aktierna är värda cirka sju miljoner kronor.

Tveitereid ägde inga aktier i bolaget tidigare. Aktieägarlistorna har en fördröjning på ett par dagar och det kan ha gjorts ändringar i positionen under denna tid.

Förra veckan blev det känt att Kongsberg Automotives största aktieägare, Teleios Capital, sålde sig ur bildelstillverkaren. Samtidigt flaggade investeraren Arne Fredly för att han hade köpt stora delar av posten. Även då steg aktien markant.

Tveitereids intåg på aktieägarlistorna sker samtidigt som även Teleios Capitals försäljning och Fredlys köp registreras där.

Otovo gör nedskärningar

Fler företag har kommit med nyheter.

Bland dem är solcellsföretaget Otovo, som ska göra kraftiga nedskärningar. Företaget kommer att minska personalstyrkan med 166 tjänster och skära ner kostnaderna med upp till 225 miljoner kronor per år. Analytikern Thomas Næss på Sparebank 1 Markets förväntade sig en kursökning efter nedskärningsnyheten. Han anser att det är helt nödvändigt att spara för att undvika att gå tom på pengar. Aktiekursen är ungefär oförändrad, efter att ha stigit från början på låg handelsvolym.

Offshorerederiet Dof håller en kapitalmarknadsdag och har i samband med detta presenterat material. Där framgår det att företaget kommer att börja med utdelningar från andra kvartalet 2025. Aktien är upp med 0,6 procent.

Verkställande direktör Henrik Baldin på förnybartföretaget Vow har tvingats att sälja aktier i företaget. Han har sålt 106 122 aktier i Vow. “Detta är en tvångsförsäljning genomförd av banken till Badin Invest Limited”, står det i börsmeddelandet. Aktien är upp 1,6 procent.

Rederiet Hunter Group har presenterat en månadsuppdatering som visar att det gick med förlust i augusti. Kursen är ned med 0,5 procent, men det har bara gjorts några få affärer i aktien.

Det John Fredriksen-dominerade oljeserviceselskapet Paratus Energy presenterar en vinst före skatt på 37,8 miljoner dollar för andra kvartalet, enligt kvartalsrapporten på tisdag. Kursen stiger med 1,7 procent.

Analys:

I denna artikel tas det upp hur de tunga vikterna på Oslo Börs påverkar marknaden med olika företagsnyheter och aktieutveckling. Genom att följa med i dessa trender och händelser, kan investerare och aktieägare få en bättre förståelse för marknadens rörelser och potentiella investeringsmöjligheter. Det är viktigt att vara medveten om olika företags strategier och ekonomiska beslut för att kunna fatta välgrundade beslut när det gäller ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version