Feministisk kollektivtrafik: En utmaning för kvinnor och barn

Barnvagnar, rullatorer och fulla bussar – en vardag för många kvinnor som använder kollektivtrafiken. Statistik visar att kvinnor är de främsta användarna av kollektivtrafik, ofta i sällskap med barn. Men trots den ökande efterfrågan på kollektivtrafik har nedskärningar och borttagande av busslinjer blivit vanligare.

När bussarna är fulla och kvinnor med barnvagnar inte får plats, uppstår en obehaglig situation. Forskning visar att regelbundna turer stärker kollektivtrafiken och lockar fler resenärer, men istället dras det ned på resurserna. I Stockholm har ett stort antal busslinjer tagits bort eller fått nedskärningar, vilket speciellt påverkar kvinnor.

Missnöjet med kollektivtrafiken ökar och frågan är hur länge resenärerna kommer att stå ut. Om de som har möjlighet att välja andra alternativ väljer att fly, riskerar de som är kvar att drabbas av en ännu sämre kollektivtrafikssituation. Det är dags att fundera över hur vi kan skapa en mer inkluderande och effektiv kollektivtrafik för alla.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version