Investera i skönhet: En analys av filmen “Uglies” på Netflix

Filmen “Uglies” har snabbt blivit en av de mest sedda på Netflix, men trots populariteten har den fått dålig kritik. Handlingen baseras på en dystopisk värld där skönhet är normen och alla genomgår skönhetsoperationer vid 16 års ålder. Kritikerna anser att filmen är misslyckad och förlegad, vilket jag håller med om. Tanken på en konflikt kring skönhetsindustrin känns arkaisk, och striden verkar redan vara förlorad.

Under 1990-talet fanns det subkulturer som tog avstånd från skönhetsingrepp, men under 00-talet och framåt förändrades synen. Vi gick in i en era av liberalfeminism där individens rättigheter och val blev viktiga, även när det gällde skönhetsingrepp. Sociala medier har också spelat en stor roll i spridningen av orimliga skönhetsideal och mordet på subkulturer.

I filmen “Uglies” spelas alla “uglies” av vackra skådespelare, vilket visar på hur normerna har förskjutits. Det handlar inte längre om att förhålla sig till skönhetsindustrin eller inte, utan snarare om att göra det med god eller dålig smak.

Sammanfattningsvis visar filmen och dess kritik på en större samhällsförändring där skönhet och ideal står i fokus. Det är viktigt att reflektera över hur dessa ideal påverkar oss och vårt sätt att investera i vår egen skönhet och självbild.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version