De kinesiska melklagren svämmar över på grund av prismedvetna konsumenter och fallande födelsetal

Kinesiska melklagren är nu fyllda till bristningsgränsen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Prismedvetna konsumenter och fallande födelsetal nämns som de två huvudorsakerna till en minskad efterfrågan på mjölk i landet med över 1,4 miljarder invånare.

Nedgången i efterfrågan har lett till att de kinesiska mjölkpriserna har sjunkit under produktionskostnaderna. Många gårdar har antingen kraftigt minskat sin produktion eller tillfälligt stängt ned på grund av detta.

Även en av landets största mjölkproducenter, Modern Dairy, har halverat sin mjölkbesättning under årets första halva. Flytande mjölk utgör cirka 80 procent av Kinas totala mjölkförbrukning. Försök att utvidga marknaden för andra mejeriprodukter som ost, grädde och smör, som har längre hållbarhet än flytande mjölk, har inte heller hjälpt. Detta på grund av att konsumenterna nu stramar åt på sin penninganvändning.

Mjölkkonsumtionen i Kina sjönk från 14,4 kilo per invånare år 2021 till 12,4 kilo år 2022, enligt de senaste siffrorna från Kinas statistikbyrå. Samtidigt har mjölkproduktionen i landet ökat till nästan 42 miljoner ton förra året, upp från 30,4 miljoner år 2017, enligt Reuters.

Eftersom lagren svämmar över av mjölk har många producenter börjat omvandla råmjölken till mjölkpulver, men även här har det uppstått stora överskott. China Dairy Association uppskattar att det nu finns över 300 000 ton mjölkpulver på lager, enligt nyhetsbyrån.

Analys:

Den minskade efterfrågan på mjölk i Kina påverkar inte bara de lokala mjölkbönderna och producenterna, utan kan också ha globala konsekvenser för mjölkmarknaden. Överskottet av mjölk och mjölkpulver kan leda till prisfall på världsmarknaden och påverka mjölkproducenter runt om i världen. Det kan också indikera en förändring i kinesiska konsumenters beteende och preferenser när det gäller mejeriprodukter, vilket kan påverka internationella företag som exporterar mejeriprodukter till Kina. Det är viktigt för investerare och marknadsanalytiker att följa utvecklingen på den kinesiska mjölkmarknaden för att kunna reagera på eventuella förändringar i efterfrågan och utbudsbalansen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version