Norges Bank kräver skadestånd på 178 816 kronor från två aktivister för taggning och krossade fönsterglas. Medan aktivisterna inte har åtalats ännu, har centralbanken skickat in sitt krav till Oslo-polisen den 22 augusti. Händelsen ägde rum den 15 juli då skadegörelsen inträffade vid huvudkontoret på Bankplassen i Oslo. Norges Bank har anmält fallet och haft dialog med utredare vid Enhet sentrum enligt ett brev som E24 har fått insyn i.

Om aktivisterna åtalas, vill Norges Bank få ersättning för att byta ut krossade fönsterglas, ta bort taggning/målning på fasaden, säkra fönstren, städa och avspärra. Beloppet baseras på faktiska kostnader hittills och pristillbud för att byta ut fönsterglas. Summan täcker kostnader för externa leverantörer, men inte arbete utfört av Norges Banks egna anställda.

Detta kan vara av intresse för investerare och finansiella marknadsaktörer då det visar på säkerhetsrisker och påverkan på viktiga samhällsfunktioner. Det kan också ge insikt i etiska investeringsbeslut och hur händelser som dessa kan påverka portföljernas värde och avkastning. Det är viktigt att vara medveten om sådana händelser och deras konsekvenser för att fatta välgrundade beslut kring investeringar och ekonomiska strategier.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version