En norsk statsborgare har gripits i Colombia för att vara ledare för världens största smugglarnätverk av segelbåtar. Så genomfördes narkotikaseglatsen.

En spanskregistrerad segelbåt hade problem i högt hav 600 nautiska mil öst om Martinique förra året. Ombord fanns 44 paket med över 1200 kilo kokain. Det brittiska besättningen kontaktade sina uppdragsgivare och båtar från Karibien och Kap Verde-öarna skickades för att hjälpa segelbåten. Men den franska kustbevakningsfregatten La Ventôse från Antillerna hann före och bordade skeppet. Kokainbeslaget satte fart på spansk polisundersökning om narkotikasmuggling till spanska hamnar. Norsk polis hade också tidigare visat intresse för segelbåtstrafiken över Atlanten.

Under sommaren har en omfattande internationell polisaktion ägt rum mot organiserade narkotikasmugglare. 16 av de 52 gripna personerna är norska medborgare, och en annan norrman greps senare. Spansk polis tror att en 41-åring med kriminell norsk bakgrund är huvudmannen bakom nätverket. Han kallas “El Profesor” på grund av sitt påstådda arbete som norsklärare som erbjöd distansundervisning eller privatlektioner på Solkusten. I verkligheten ska han ha styrt ett internationellt narkotikanätverk från en “slottsliknande villa” i semesterstaden Dénia, enligt spanska medier.

Enligt polisen har narkotikatransporten gått till på följande sätt:

[Analys]: En norsk man har gripits i Colombia för att leda världens största smugglarnätverk av segelbåtar. Detta visar hur organiserad brottslighet kan påverka människor över hela världen, även i länder långt ifrån varandra. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker och vara försiktig med vilka man har kontakt med och vilka affärer man är inblandad i för att undvika att dras in i olagliga handlingar. Det är även en påminnelse om att polisen och myndigheterna arbetar hårt för att bekämpa brottslighet och säkerställa trygghet och säkerhet för medborgarna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version