Oljepriset sjunker till det lägsta nivån på nästan två år på grund av rädsla för minskad efterfrågan från USA och Kina.

Bilden av SAUL LOEB / AFP

Publicerad: Mindre än 20 minuter sedan
Uppdaterad just nu

Del länk
Del på Facebook
Dela med e-post

Artikeln uppdateras.

Från ungefär halv fyra på tisdag eftermiddag sjönk oljepriset med 3,74 procent på cirka en timme. Ett fat Brent-olja handlades för 69,05 dollar vid 16:28. Det är det lägsta oljepriset sedan december 2021.

Fallet kommer som ett resultat av dystra ekonomiska data från USA och Kina, vilket har skapat rädsla för minskad efterfrågan på olja, enligt Bloomberg.

– Import- och exportdata från Kina tyder på minskad efterfrågan i världens största importland, säger Robert Yawger, chef för energiterminsmarknaden hos Mizuho Securities USA, till Bloomberg.

– Motvinden kommer att fortsätta

Flera analytiker pekar på rädslan för att det kommer att finnas ett överskott av produktion nästa år, samt att efterfrågan i Kina kommer att stagnera.

Råvaruanalytiker på SEB, Bjarne Schieldrop, säger till E24 att marknaden förväntar sig ett produktionsoverskott år 2025.

– Vi har en prognos för nästa år på 75 dollar. Det innebär att priset kommer att variera med plus eller minus 15 dollar. Det innebär att vi kommer att se både 60 och 90 dollar nästa år. Hittills handlar alla på att priset kommer att sjunka, säger han.

– Stämningen på oljemarknaden är fortfarande negativ, säger Norbert Rücker, analytiker på Julius Baer, till Bloomberg.

– De fundamentala motvindarna kommer att fortsätta. Efterfrågan har delvis stagnerat, produktionen ökar i Amerika, och oljemarknaden kommer förmodligen att gå in i ett överskott av utbud nästa år.

Fallet drar även med sig Oslo Börs nedåt, där huvudindexet slutade ner nära en procent.

Oljeaktierna Equinor och Aker BP slutade ned med 1,93 respektive 1,45 procent.

Analys:

Oljepriset sjunker till det lägsta på nästan två år på grund av oro för minskad efterfrågan från USA och Kina. Rädslan för ett kommande överskott i produktionen nästa år och en förväntad stagnation i efterfrågan från Kina driver ned priset. Detta kan påverka oljeaktier och marknaden negativt, vilket i sin tur kan leda till ekonomiska konsekvenser för investerare och allmänheten. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant och vara medveten om potentiella risker och möjligheter på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version