Otovo: Kutt i kostnader og ansatte – hva betyr det for investorer?

Otovo, ledande inom solcellinstallation, planerar att skära kostnader med 200 till 225 miljoner kronor årligen. Som en del av detta kommer antalet anställda att minska till 200 från 366 i början av kvartalet, en minskning med 46 procent.

VD för Otovo, Andreas Thorsheim, säger att företaget, liksom många inom förnybar energi-branschen, har kämpat med leveransproblem efter pandemin, energikrisen, höga elpriser och perioder med höga räntor.

Analytiker efter Otovo-kutt: – Prøver å beskytte seg mot å gå tomme for penger

Det finns inget försök att hämta in pengar

Otovo-chefen säger att de började arbeta med dessa nedskärningar innan resultaten för andra kvartalet presenterades. Under 2023 lanserade företaget ett kostnadsprogram med besparingar på 90 miljoner kronor. Vid presentationen för andra kvartalet signalerades ytterligare kostnadsminskningar.

Otovo-sjefen säger att de inte har försökt att hämta in pengar utan istället vill frigöra medel genom att minska kostnaderna. De senaste nedskärningarna är inte ett resultat av misslyckade försök att hämta in pengar tidigare.

– Sviktet

Tidigare idag skrev Thorsheim på Linkedin att det är en sorglig dag för kollegorna som förlorar sina jobb, och att han beklagar detta.

Stresstest

För att lyckas framöver och undvika fler nedskärningar lanserar Thorsheim tre åtgärder:

1. Minska kostnaderna till dagens marknadsnivå.
2. Sälja leasingportföljer för att frigöra likvida medel.
3. Sälja mer till varje kund, som batterier och laddare för elbilar.

Det första steget har redan inletts genom att flytta verksamheten till Madrid för att fokusera på marknader med tillväxt.

En rad europeiska solcellsmarknader har sett en nedgång efter ökad efterfrågan till följd av energikrisen. Hela sektorn stresstestas nu, men Thorsheim tror att företagen som klarar detta kommer att vara mycket robusta.

Sammanfattningsvis genomgår Otovo kostnadsbesparingar och nedskärningar för att anpassa sig till rådande marknadsförhållanden. Detta kan påverka investerare genom att visa på företagets förmåga att anpassa sig och överleva i en utmanande bransch.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version