Otovo-grundaren säger att de anställda har “blivit svikna”, men att företagen som kommer ur nedgången kommer att vara “otroligt robusta”.

Otovo, som installerar solceller, planerar att minska kostnaderna med 200 till 225 miljoner kronor årligen.

Som en del av nedskärningarna kommer antalet anställda att minska till 200, från 366 i början av detta kvartal, en minskning med 46 procent.

Nyheten kom på tisdagsmorgonen.

VD för Otovo, Andreas Thorsheim, säger att företaget, liksom en stor del av förnybarbranschen, har drabbats av leveransproblem efter pandemin, energikrisen, höga elpriser och en period med höga räntor.

– Under de senaste fem åren har vi upplevt kraftiga svängningar med upp- och nedgångar, säger han.

– Var kommer de flesta nedskärningarna att ske?

– De kommer att ske över hela Europa, vi minskar personalstyrkan i 13 länder, utöver huvudkontoret i Oslo.

– Kommer du att göra lönesänkningar?

– Det finns inga planer på lönesänkningar som ett resultat av detta. Besparingarna kommer från minskningen av antalet anställda och driftskostnader.

– Har du övervägt lönesänkningar?

– Jag tror inte att jag ska kommentera det. Styrelsen fastställer min lön.

– Inte försökt att skaffa pengar

Otovo-chefen säger att de började arbeta med dagens nedskärningar innan resultaten för andra kvartalet presenterades.

År 2023 lanserade företaget ett kostnadsprogram med nedskärningar på 90 miljoner kronor. Under presentationen för andra kvartalet meddelades ytterligare kostnadsminskningar.

– Vi var lika medvetna om situationen då som nu, och det vi meddelade idag för anställda och aktieägare var detaljerna i den planen, säger han.

– Har det gjorts försök att skaffa pengar?

– Detta är det motsatta till att skaffa pengar. Vi vill frigöra pengar genom att minska kostnaderna.

– Är nedskärningarna inte ett resultat av att ni har försökt att skaffa pengar utan framgång?

– Nej, det är det inte. Vi skaffade pengar hösten 2023. Och har skaffat pengar många gånger tidigare, men detta är ett alternativ till det, säger han.

– Sviket

Tidigare idag skrev Thorsheim i ett inlägg på Linkedin att det är en sorglig dag för kollegorna som förlorar sina jobb, och att han beklagar.

– I retrospekt, är det något du skulle ha gjort annorlunda?

– När företag gör plötsliga planändringar är det alltid för att man har svikit de anställda och misslyckats med att leverera enligt de planer man har, säger han.

– Stresstest

För att lyckas framöver och undvika fler nedskärningar lanserar Thorsheim tre åtgärder:

Det första är att minska kostnaderna till dagens aktivitetsnivå på marknaden.

Det andra är att sälja leasingportföljer, vilket frigör kassareserver och vänder den kassaflöde vi har till investeringar i anläggningar för betalning för anläggningar.

Det tredje är att sälja mer till varje kund, som batterier och laddare för elbilar.

Den första punkten har redan genomförts och innebär att en stor del av verksamheten flyttas till Madrid.

– Det gör att vi kan följa marknader som växer, utan att slösa resurser på länder som går långsammare.

Han förklarar:

– Vi kan använda samma team på marknader som är “heta” nu, som till exempel Italien och Polen, som vi använde på marknader som nu har svalnat, som Spanien och Norden.

Ett antal europeiska solcellsmarknader har sett en nedgång, efter ökad efterfrågan i kölvattnet av energikrisen 2021 och 2022, påpekade företaget i ett meddelande tidigare idag.

– Hela sektorn genomgår nu ett stresstest, och jag tror att företagen som kommer ut på andra sidan kommer att vara otroligt robusta, säger Otovo-chefen.

Analys:

Otovo genomgår stora nedskärningar och kostnadsbesparingar för att anpassa sig till marknadsförhållandena och undvika att gå i konkurs. Dessa åtgärder kan påverka företagets framtida stabilitet och tillväxt. Det är viktigt för investerare och anställda att vara medvetna om dessa förändringar och hur de kan påverka sina ekonomiska intressen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version