Svensk lagmannsrett fängslar tidigare Swedbank-chef Birgitte Bonnesen i ett år och tre månader

Svensk lagmannsrett har dömt tidigare Swedbank-chef Birgitte Bonnesen till ett år och tre månaders fängelse. Hon ska enligt domstolen ha gett vilseledande uppgifter relaterade till misstankar om penningtvätt i Estland.

I en kortversion av fallet framgår det att Bonnesen blev funnen skyldig i att ge vilseledande uppgifter om bankens åtgärder mot penningtvätt i Estland. Även om hon frikänns i vissa delar av fallet, bedömdes två av hennes uttalanden som vilseledande.

Enligt Svea hovrätt, som motsvarar norsk lagmannsrett, har den tidigare VD:n dömts till ett år och tre månaders fängelse för grovt bedrägeri. En av rättens medlemmar är dock oense om straffdelen.

I ett uttalande skriver hovrätten att fallet rörde sig om huruvida den tidigare VD:n gjorde sig skyldig till grovt bedrägeri eller grov marknadsmanipulation när hon uttalade sig om bankens åtgärder mot penningtvätt i bankens estniska verksamhet.

Enligt rättens bedömning gav Bonnesen vilseledande uppgifter under en intervju med Svenska Dagbladet och TT i samband med bankens kvartalsrapport för 2018. Hon förmedlade enligt domstolen vilseledande budskap om att det inte fanns misstankar om penningtvättskopplingar till en annan banks verksamhet i Estland, vilket skulle ha varit negativt för banken om det blev känt.

Rättens ledare, lagmannsrettsråd Sven Johannisson, konstaterade att flera uttalanden som nådde media och aktieanalytiker bedömdes vara felaktiga eller vilseledande enligt lagens mening. Bonnesen frikänns i vissa delar av fallet, bland annat anklagelser om grovt bedrägeri och grov marknadsmanipulation i samband med delning av insiderinformation med bankens största ägare.

Bonnesens advokat, Per E. Samuelson, uppger enligt nyhetsbyrån TT att domen kommer att överklagas. Åtalet mot Bonnesen rörde upprepade gånger spridande av vilseledande uppgifter mellan 2018 och 2019 i samband med misstänkt penningtvätt i bankens filialer i Estland.

Genom denna analys och sammanfattning kan det förklaras att Birgitte Bonnesen har blivit dömd till fängelse för grovt bedrägeri och vilseledande uppgifter om penningtvätt i Estland. Domen har potential att påverka hennes liv och finanser avsevärt, samtidigt som den kan tjäna som en varning för andra finansiella aktörer att vara noggranna med sin kommunikation och följa lagar och regler för att undvika liknande rättsliga konsekvenser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version