Prisökningen i USA börjar närma sig målet på 2 procent, men vägen framåt blir en svår balansgång för den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Kortversionen:
– Prisökningen i USA närmar sig målet på 2 procent.
– Inflationen var 2,9 procent i juli, medan kärninflationen var 3,2 procent.
– Federal Reserve överväger att sänka räntan på sitt nästa möte.
– Ökade levnadskostnader påverkar presidentvalskampanjen, med löften om att minska dem från både Donald Trump och Kamala Harris.

I juli sjönk inflationen mätt med KPI till 2,9 procent, medan kärninflationen slutade på 3,2 procent.

– Är kampen mot prisökningen i USA vunnen?
– Nej, men Federal Reserve ser nog att chansen för mycket hög prisökning är mycket mindre nu, säger rentestrategen Lars Mouland från Nordea till E24.

Senaste viktiga siffrorna före räntemötet:
Onsdag eftermiddag norsk tid kommer inflationsdata för augusti.
Den allmänna prisökningen förväntas sjunka till 2,5 procent, medan kärninflationen förväntas stanna på samma nivå enligt en Bloomberg-undersökning.
Mouland tror att siffran måste avvika ganska mycket från förväntningarna för att få några speciella effekter.

– Samtidigt är det den sista viktiga siffran vi har innan nästa räntemöte i USA, säger han.

En tap-tap-situation:
Det förväntas allmänt att Federal Reserve kommer med en sänkning på räntemötet nästa vecka.
Diskussionen handlar om det blir enkel sänkning med 0,25 procentenheter eller en “dubbel”. Men den efterlängtade sänkningen kommer inte att glädja alla investerare, enligt Phil Blancato, chefstrateg på kapitalförvaltaren Osaic Wealth.

– Det är en tap-tap-situation, säger han till Reuters.

Utfallet kommer ändå att skapa dålig stämning, enligt strategen:
1. En enkel räntesänkning kommer att vara missnöjande.
2. En “dubbel” sänkning kommer att skapa oro för att centralbanken är oroad över ekonomin.

Mouland säger att han håller med resonemanget på kort sikt, men hur budskapet tolkas handlar minst lika mycket om hur Federal Reserve kommunicerar.

– Troligen kommer en räntesänkning på 0,25 procentenheter bara att skjuta upp de förväntade sänkningarna i tiden. Men det är en poäng att om centralbanken ropar “varg, varg”, kan det bli oro, säger han.

Ingen som vet:
Nu måste Federal Reserve balansera mellan att hålla räntan hög för länge och därmed riskera att skada ekonomin, jämfört med att sänka den för fort och riskera ökad prisökning, förklarar Mouland.

– Det är en svår balansgång. Så länge det inte finns något uppenbart att rädda ekonomin från, verkar det vettigt att gå försiktigt fram, säger han.

Nordea-strategen anser att det “krävs en del” för att det ska bli en dubbel räntesänkning på mötet i september.

– Vad är en neutral räntenivå i USA nu?
– Ja, säg det. Det är det ingen som vet. Federal Reserve har indikerat runt 3 procent, men har också varit tydliga med att de är mycket osäkra. Vi tänker runt 4 procent, men det finns många olika åsikter om detta, säger han.

Onsdag förmiddag prissätter marknaden in en enkel räntesänkning med 67 procents sannolikhet, enligt CME FedWatch Tool.

Kampen med vanliga utgifter:
Mouland tror att centralbanken är benägen att gå försiktigt fram, även med tanke på det kommande presidentvalet.

– De vill inte bli anklagade för att hjälpa den ena eller andra kandidaten, säger han.

Ökade levnadskostnader är en viktig fråga i presidentvalskampanjen, och de två kandidaterna Donald Trump och Kamala Harris har båda lovat att minska dem.

Över 37 procent av alla amerikaner ansåg att det var “svårt” eller “mycket” svårt att betala för vanliga hushållsutgifter under perioden från 25 juni till 22 juli i år, enligt U.S. Census Bureau. Det motsvarar cirka 82,9 miljoner människor.

Genom denna analys får du en översikt över den aktuella situationen på de finansiella marknaderna och hur den kan påverka din ekonomi och ditt liv. Det är viktigt att vara medveten om de potentiella förändringarna som kan ske och hur de kan påverka dina investeringar och ekonomiska beslut. Genom att förstå de olika faktorerna som påverkar marknaden kan du ta mer informerade beslut för att säkra din ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version