Svein Støle, Pareto-ägare, är optimistisk om energimarknaden trots den lägsta oljepriset på nästan två år och nedgångar på gröna börser. Mandalitten Svein Støle är en av Norges rikaste med en förmögenhet som Kapital har uppskattat till 16 miljarder kronor. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Efter börsboomen från 2020 har flera gröna uppstartsföretag drabbats av kraftiga kursfall. Det har slagit hårt mot aktieägarna, och vissa har även tvingats sälja sina aktier på senare tid.

– Vad tycker du om utvecklingen som har varit inom gröna aktier? – Det är lätt att säga i efterhand att många företag var övervärderade, och att optimismen kanske var för stor, politiskt sett, bland investerare och allmänheten för några år sedan, säger Støle till E24.

Den schweiziskbaserade norrmannen har kommit till Oslo och anlände till sin egen konferens med solglasögon på torsdagen.

– Jag ser fram emot många bra presentationer. Det är särskilt trevligt att det finns så många förnybara energiföretag. Det slår mig hur fantastisk och stor energimiljön är i detta land.

Närmare 2 000 deltagare samlas på en energikonferens i Holmenkollen denna vecka. Støle är huvudägare i det norska finanskoncernen Pareto, som arrangerar konferensen. Han tog med sig sin familj och flyttade till Schweiz år 2018, där han bland annat leder delar av Paretos utlandssträvan.

Laveste oljepris på nästan två år

Pareto-ägaren anser emellertid att situationen nu har normaliserats.

– Vi visade här igår att avkastningen från de stora gröna företagen har varit bättre än för stora oljebolag sedan förra konferensen. Det är intressant att se. Många gröna företag har blivit normala företag som går med vinst, växer och är på väg att hitta sin position.

Konferensen äger rum samtidigt som oljepriset har fallit till den lägsta nivån på nästan två år.

– Hur skulle du beskriva energimarknaden nu?

– Kortsiktiga svängningar kommer vi alltid att ha, det har vi alltid haft. Energimarknaden är enorm och global. Jag upplever att det är en av de mest attraktiva marknaderna att vara på, och det finns en ökande efterfrågan. Ökad levnadsstandard kräver ökad energi, och Norge har en särskilt bra historia och position på denna marknad. Jag är mycket optimistisk.

Spänd på havsvind

– Tror du att Norge kommer att fortsätta spela en viktig roll framöver?

– Ja, det tror jag. Norge har naturliga fördelar inom denna sektor som jag tycker vi har tagit väl hand om. Jag är väldigt spänd på havsvind, som många är, det kan bli väldigt stort i framtiden.

På senare tid har det varit utmanande för havsvindsbranschen. Kostnaderna har ökat, och flera aktörer har skjutit upp eller avslutat projekt. Den utländska utvecklaren Ventyr vann tidigare i år en budgivning, i konkurrens med norska Equinor.

Analys:

I denna artikel diskuteras Pareto-ägaren Svein Støles syn på energimarknaden trots utmaningar som det låga oljepriset och nedgångar på gröna börser. Støle är optimistisk och ser potential i energisektorn, särskilt inom förnybara energikällor som havsvind. Trots kortsiktiga svängningar betonar han Norges styrka och position på energimarknaden. För investerare kan det vara viktigt att följa utvecklingen inom energisektorn och vara medveten om marknadens potential för framtida tillväxt och investeringsmöjligheter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version