Oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer menar att marknaden tolkar signaler från Kina och USA i sämsta bemärkelse. Samtidigt verkar Saudiarabien “bjuda in” till lägre oljepriser.

Torsdag morgon handlas oljan till nästan 71 dollar fatet onsdag. Detta korrigerar en del av tisdagens kraftiga fall, där oljepriset sjönk med 2,65 dollar fatet och låg under 70 dollar fatet för första gången på tre år.

– Överreaktion, säger senior oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer på Arctic Securities. Han påpekar att marknaden har reagerat mycket kraftigt på antydan till svaghet i den amerikanska ekonomin, som har kommit på toppen av en period med ovanligt svag aktivitet i Kina.

Hammer tror inte att Kina går in i en recession. Han är mer optimistisk för balansen på oljemarknaden nästa år och förväntar sig att Kina kommer att vidta åtgärder i sin ekonomi, vilket bör leda till en ökning av oljeförbrukningen.

På den andra sidan av balansen, tillbudet av olja, finns det en stark tillväxt i flera länder enligt sjeføkonomen Torbjørn Kjus i Aker BP. Han pekar på att marknaden befinner sig i en period med snabbare tillväxt i oljetillförseln än efterfrågan.

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå att marknaden reagerar på olika faktorer som kan påverka oljepriset. Det är nödvändigt att övervaka signaler från Kina, USA, Opec-länderna och Saudiarabien för att kunna förutse prisrörelser och fatta välgrundade investeringsbeslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version