Svenska konsumenter oroas av virtuella valutor i populära spel – speljättarna stäms av Europa

Spel som “Minecraft”, “Fortnite” och “Roblox” anklagas för att locka barn att spendera stora summor pengar i spelet. En rad europeiska konsumentorganisationer har reagerat och stämt företagen bakom spelen för sina manipulativa strategier.

Enligt en undersökning från Video Games Europe spenderade barn som köpte virtuella valutor i spel i genomsnitt 444 kronor i månaden förra året. Detta har lett till en ökning jämfört med 2020.

Organisationerna kräver nu att speljättarna ändrar sina strategier och upphör med manipulativa metoder. De vill att köp redovisas i landets valuta och att möjligheten att göra köp i spelet är avstängd som standard.

Spelföretagen har försökt kringgå regler genom att hävda att spelarna endast köper en licens för att använda den virtuella valutan, vilket gör att reglerna inte längre gäller när valutan används för att göra köp i spelet.

Svenska konsumenter, tillsammans med 20 andra europeiska konsumentorganisationer, har anmält sju speljättar till nätverket för EU:s konsumentmyndigheter, CPC. De vill se nya regler och bestämmelser införda för att skydda barn och unga från att utnyttjas av spelindustrin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version