Norwegian Kabinforening skriver i brev att de anställda måste jobba 18 dagar mer per år för samma lön, om baserna ska hållas öppna. En Boeing 737-800 från Norwegian, med registrering LN-NIK, lyfter från Stavanger flygplats Sola. Vi är skeptiska och mycket besvikna över det förslaget som har lagts fram, säger ledaren för Norwegian kabinforening Rene-Charles Gustavsen. Norwegian har inlett dialog med de anställda om planer för att minska kostnaderna. Vi har flera alternativ som övervägs och vi har inlett en dialog med de anställda om dessa, säger Esben Tuman, kommunikationsdirektör på Norwegian. I ett brev från Norwegian Kabinforening till medlemmarna, återgivet i Nettavisen, står det att Norwegian ställer ultimatum om att baserna i Trondheim och Stavanger kommer att stängas om kraven inte uppfylls.

Det inkluderar bland annat 18 extra arbetsdagar per besättningsmedlem per år, samt mindre förutsägbara arbetstider. Utan ökad lön. Kraven gäller både för piloter och kabinpersonal. Det finns också ett antal andra förhandlingsbara förslag. Baserna i Trondheim och Stavanger med alla anställda kan eventuellt få en enorm förändring i sin nuvarande vardag, säger Gustavsen. Enligt fackföreningen har Norwegian-ledningen planerat allmöten med de anställda i Stavanger och Trondheim nästa vecka. Norwegian har tidigare sagt att bland annat lägre efterfrågan och högre löneökningar för piloterna dämpar framtidsutsikterna. Vi måste se på hur vi kan hålla kostnaderna så låga som möjligt i alla delar av verksamheten, säger Tuman.

Flygbolaget har redovisat resultat för april, maj och juni tidigare i sommar. Vi är inte nöjda med resultaten för andra kvartalet, men det är vad det är. Detta är anledningen till att vi har sänkt prognoserna, säger Norwegian-chefen Geir Karlsen. Resultatet före skatt var 477 miljoner kronor, jämfört med 538 miljoner kronor samma tid förra året. Rörelseresultatet (ebit) var 593 miljoner kronor, ned från 650 miljoner. Norwegian-koncernen förväntar sig nu ett rörelseresultat för 2024 på mellan 2,1 miljarder och 2,6 miljarder kronor, inklusive Widerøe. I april väntade flygbolaget ett resultat på 2,5 miljarder till 3,2 miljarder kronor.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version