Seadrill meddelar permittering av över 100 anställda efter att riggen West Phoenix avslutat sin kontrakt. Enligt fackföreningen Safe har varsel om uppsägning skickats ut till de anställda. West Phoenix ligger nu vid kajen på Hanøytangen utanför Bergen och hoppas på en ny kontrakt för att hålla riggen aktiv.

Seadrill har tidigare gått i konkurs två gånger men har rensat upp i sin skuld. Sedan åternoteringen på Oslo Børs våren 2022 har skulden minskat, riggar har sålts och Seadrill har även genomfört förvärv.

Fackföreningen arbetar för att säkerställa att uppsägningarna genomförs på ett rättvist sätt. Anställda över 60 år kommer erbjudas en pensionspaket, medan företaget visar flexibilitet för de som närmar sig 60. Det betonas att erbjudandet om pension är frivilligt.

Seadrill har genomgått sju nedbemanningar sedan 2014 och tjänade 109 miljoner dollar på driften under andra kvartalet i år. Tidigare i år godkände generalförsamlingen att Seadrill skulle avnoteras från Oslo Børs och enbart vara noterad på New York-börsen framöver. På tisdagen meddelade Seadrill att avnoteringen har slutförts.

Analys: Seadrills beslut att permittera över 100 anställda visar på de ekonomiska svårigheterna som företaget har stött på. Trots en tidigare konkurs har företaget arbetat hårt för att minska sin skuld och göra förvärv för att stärka sin position. Framtiden för Seadrill är osäker men företagets försök att anpassa sig till marknadens krav kan vara avgörande för dess överlevnad. För de anställda innebär detta en osäker tid med möjligheten till frivillig pensionering för vissa och flexibla alternativ för andra. Det är viktigt att se hur Seadrills beslut påverkar både de anställda och företagets långsiktiga hållbarhet på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version