Mattilsynets beslut om att avslå Frøya Laks ansökan om att bygga en ny anläggning för uppfödning av fisk med maximal tillåten biomass (MBT) på 2 433 ton enligt ett beslut. Anläggningen skulle etableras på ön Klovningen utanför Fröya i Trøndelag. Fröya Laks ägs av Frøy Kapital, vilket är investeringsbolaget till laxmiljardären Helge Gåsø. Mattilsynet anser att hälsosituationen för uppfödningslaxen i området är “så allvarlig och pressad” att det är “ansvarslöst” att bygga nya eller utvidga befintliga anläggningar i området.

Hälsosituationen beskrivs som “mycket allvarlig” och tillsynsmyndigheten anser att den troligen kommer att bestå “en lång tid framöver”. Området har drabbats av sjukdomen infektiös lakseanemi och situationen har “eskalerat under sommaren” och “drabbat mycket många anläggningar”, enligt uppgifter. Dessutom beskrivs det ett “stort tryck av laxlusinfektion” och fall av så kallade listade sjukdomar, som pankreassykdom och bakteriell njursjukdom.

Om smittosituationen i området förbättras “betydligt”, är Mattilsynet öppen för att överväga en ny ansökan. Klaus Hatlebrekke är VD för Frøya Laks och investeringsdirektör på Frøy Kapital. Han skriver i ett e-postmeddelande till E24 att Frøya Laks är ett ungt uppfödningsselskap, som arbetar med att etablera sig med egna lokaler. Laxen produceras i samarbete med uppfödaren Måsøval. “Vi delar bekymret över sjukdomssituationen och kommer att i samråd med Mattilsynet försöka hitta acceptabla lösningar på utmaningarna”, säger Hatlebrekke.

I början av augusti skrev IntraFish att laxjätten Salmar fick avslag på ansökan om att etablera en ny anläggning vid den gamla fiskebyn Kya, som även ligger utanför Frøya. Laxens hälsosituation lyftes fram som huvudorsaken till avslaget. Norska kusten är uppdelad i 13 produktionsområden (PO) för att minimera smittspridningen av laxlus. Produktionsområde 6, som omfattar Nordmøre och Sør-Trøndelag (inklusive Frøya), bytte färg från grön till gul i trafikljussystemet för havsbruk i våras. Gul färg innebär att miljöpåverkan från havsbranschen är måttlig och att uppfödarna i området inte får öka produktionen.

Frøya är dock inte det enda stället i Norge som är utsatt för laxlus. “I norr såg vi en explosiv ökning och mångfaldigande av antalet luslarver i sommar”, säger havsforskaren Anne Sandvik vid Havforskningsinstituttet. Produktionen av laxlus har aldrig varit högre i norr än vad den är nu, enligt forskaren, som anser att det beror på hög havstemperatur i sommar. Nordnorge har haft ovanligt bra väder i sommar och de höga temperaturerna har fortsatt in i september. Hög temperatur gör att livscykeln för laxlus går snabbare, vilket leder till fler lus. Det ökar också lusens förmåga att fästa sig på fisk, enligt Havforskningsinstituttet.

Analys: Denna artikel ger insikt i den allvarliga situationen för uppfödning av lax i Frøya och dess påverkan på investeringar och ekonomin. Besluten från tillsynsmyndigheten visar på de utmaningar som branschen står inför och hur viktigt det är att hantera hälsosituationen för att säkerställa hållbarhet och tillväxt. För investerare och allmänheten är det viktigt att vara medveten om dessa faktorer för att fatta informerade beslut om sina ekonomiska intressen och förstå konsekvenserna av utvecklingen inom laxuppfödningsbranschen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version