Värdefall i Oda: Anställda förlorade sina besparingar i en nyemission

Det är inte bara investeringsfonder som har förlorat stort på värdeminskningen i Oda de senaste åren. I flera omgångar har ett antal anställda investerat sina egna besparingar i företaget. 2021 investerade 205 anställda totalt 50 miljoner kronor, från 30 000 kronor upp till en miljon. Snittet låg på 250 000 kronor. Detta skedde samtidigt som japanska Softbank och nederländska Prosus injicerade miljarder.

Och trots värdeminskningarna de följande åren tecknade anställda aktier för värda 42 miljoner kronor före jul förra året. Detta skedde i samband med sammanslagningen med svenska Mathem. Bara månader efter det behövde Oda återigen få in pengar för att kunna driva vidare. Nu visade det sig att ägarna var ännu mindre villiga att betala. I emissionen värderades företaget till noll.

Det betyder att de gamla aktierna inte längre har något värde, förklarade koncernchef Chris Poad på ett allmöte för två veckor sedan.

Många är besvikna

Poad medgav att penninginsamlingen hade en bitter eftersmak på grund av värderingen.

– Jag förstår att detta känns som en besvikelse för alla som har jobbat så hårt med att skapa den tjänst och produkt som Oda och Mathem är idag, och för många av våra anställda som har investerat sina egna pengar, sa han.

När de anställda satsade 50 miljoner kronor 2021 värderades Oda till 7,5 miljarder kronor. Kort efter steg värderingen till enhörningsstatus. Det vill säga en miljard dollar.

– Ni måste undra hur ett företag som för ett par år sedan värderades till en miljard dollar nu kan vara värt noll, sa Poad på allmötet.

E24 har frågat förtroendevalda på Oda om saken.

Thor Høgås

En av två förtroendevalda i El och IT-klubben på Oda Group Services.

Marta Paciorkowska och Thor Høgås, förtroendevalda i El och IT-klubben på Oda Group Services, säger i ett uttalande att de är “otroligt stolta över våra kollegor på Oda som har arbetat hårt de senaste tio åren för att göra Oda till vad det är.”

– Kollegorna som har investerat i Oda har inte bara lagt in pengar, utan också sin tid, energi och passion. Med tanke på den fantastiska insatsen är det naturligt att många är besvikna och inte känner att värderingen speglar det värde Oda levererar till våra kunder varje dag.

Har du tips om denna fråga? Kontakta oss via e-post hans@e24.no eller telefon 98826142.

Risken att förlora allt

När de anställda bjöds in att delta i finansieringsrundan i vintras hölls en särskild informationsmöte, meddelade Poad via kommunikationschefen.

E24 har frågat om hur ledningen talade om Oda-aktiens framtidsutsikter och om vad som sades om sannolikheten för nya emissioner.

– Det framgick att det planerades en ny investeringsrunda första halvåret 2024, att det skulle bli betydande förluster under 2024, och att företaget först siktar på lönsamhet 2025. Det betonades att eventuell deltagande skulle innebära risk för att förlora hela det investerade beloppet.

2025-estimaten har senare justerats ned. Oda-ledningen förväntar sig nu att 2026 blir det första fulla året som ett lönsamt företag.

Samtidigt arbetar Oda med styrelsen för att hitta en lösning för de anställda som är investerade, har företaget berättat för E24.

– Vi ser fram emot att höra mer från styrelsen om deras lösning för anställda som äger aktier, säger Paciorkowska och Høgås i El och IT-klubben.

Det kommer i alla fall en möjlighet att köpa aktier till samma låga pris som emissionskursen.

– Vi hade inte tid att underlätta detta under sommaren, och därför kommer detta att genomföras nu under hösten och gälla för alla aktieägare, inte bara för anställda. Vi fortsätter att arbeta med att slutföra processen och kan därför inte kommentera detta närmare, meddelar kommunikationschef Liselotte Lunde.

Det är ledsamt att förlora pengar

Många hundra personer har lämnat Oda de senaste åren, bland annat genom större nedskärningar.

Gustav Reiss är en av dem. Han valde att lämna förra hösten för att starta en egen startup, efter att ha lett arbetet med att bygga Odas nya lokaler på Tøyen i Oslo.

Reiss berättar om en mycket positiv och stark miljö, drivet av tidigare VD Karl Munthe-Kaas visioner och ledarskap.

– Karl gjorde det tydligt för alla var man skulle och han var enormt bra på att motivera alla på Oda.

Med nya och allt större investerare på ägarsidan, samtidigt som värderingen ökade, var det lätt att bli uppspelt, berättar han.

– Länge var stämningen euforisk. Men när det kom till att investera i företaget var ledningen alltid tydlig med att detta var något man gjorde på egen risk. Det var ingen uppmaning att investera, utan en möjlighet man fick som anställd.

Reiss hoppade på tåget. Han vill inte specificera hur mycket, men E24 känner till summorna. När han sålde allt efter att ha sagt upp sig var största delen av värdet borta.

– Det var ju tråkigt, men det var en risk jag var medveten om. Och jag gick aldrig in med mer än jag hade råd att förlora.

Analyser

I denna artikel diskuteras hur anställda på Oda förlorade sina besparingar i en nyemission där företaget värderades till noll. Trots att tidigare investeringar hade gjorts av anställda och externa investerare, visade det sig att företaget kämpade ekonomiskt och behövde ytterligare finansiering för att överleva.

Detta illustrerar vikten av att noggrant överväga riskerna vid att investera i ett företag, även om det kan verka lovande vid första anblicken. Det är också en påminnelse om att all investering innebär en risk och att det är viktigt att inte investera mer än man har råd att förlora.

Genom att undersöka företagets ekonomiska ställning, framtidsutsikter och tidigare framgångar kan investerare fatta mer informerade beslut och undvika att förlora sina besparingar på ogenomtänkta investeringar. Det är också viktigt att företag och ledning är tydliga med kommunikationen kring riskerna och förväntningarna för att undvika missförstånd och besvikelser hos investerare och anställda.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version