SSB förutspår en ljusare framtid för den norska ekonomin och förväntar sig att vi kommer ha mer pengar att röra oss med. Men den svaga kronan gör att räntesänkningar fördröjs till nästa år, enligt statistikbyrån.

Forskningsledare Thomas von Brasch från SSB presenterar prognoser för den norska ekonomin på fredag. Här är han vid ett tidigare tillfälle.

Publicerad: Mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad: Just nu

– Kronans försvagning på sistone innebär att styrräntan först kommer att sänkas från början av nästa år, säger forskningsledare Thomas von Brasch på SSB.

SSB presenterar nya prognoser för den norska ekonomin på fredag.

Byrån målar upp en bild av bättre tider för den norska ekonomin.

– Nu pekar pilarna uppåt på många områden. Aktiviteten i den norska ekonomin kommer troligtvis att öka, som ett resultat av ökad realinkomsttillväxt, hög aktivitet inom offentlig förvaltning samt en vändning inom bostadsinvesteringar, säger von Brasch.

Prognosen från SSB visar att styrräntan kommer att sänkas nästa år, enligt SSB. Tidigare har byrån antagit att Norges Bank skulle sänka räntan mot slutet av 2024.

Norges Bank har höjt räntan kraftigt de senaste åren för att dämpa den stigande inflationen. Men inflationen har minskat betydligt, och centralbanken förväntas börja sänka räntorna igen så småningom.

Nästa vecka kommer nästa räntebeslut. Styrräntan ligger för närvarande på 4,5 procent, där den har varit sedan december förra året.

Enligt SSB:s prognos kommer styrräntan att sänkas i mars nästa år, innan den sänks varje kvartal framåt och når 3 procent under 2026.

– Norges Bank kommer troligtvis att försöka undvika att kronan försvagas ytterligare, säger von Brasch.

– Centralbanken kommer förmodligen att vänta med räntesänkningarna tills efter att andra centralbanker har sänkt sina räntor betydligt. Kronans försvagning på sistone innebär att styrräntan först kommer att sänkas från början av nästa år, säger han.

Kronkursen har försvagats betydligt de senaste åren. En svagare krona kan leda till högre priser på allt vi importerar och göra det svårare för Norges Bank att få ned inflationen.

Efter nästan tio år med knapp reallöneökning förväntas det nu bli reallöneökning från och med i år. Det beror på god lönsamhet inom vissa delar av industrin och fallande inflation.

Reallöneökning innebär att lönerna ökar mer än priserna.

– I år förväntar vi oss den högsta reallöneökningen på över tio år. Det innebär att vanliga människor får mer att röra sig med, säger von Brasch.

Det förväntas en reallöneökning på 1,9 procent i år, vilket förväntas hålla sig runt 1,5 procent fram till 2027 enligt SSB:s prognoser.

De upprepade räntehöjningarna från Norges Bank de senaste åren har drabbat bostadsinvesteringarna hårt. Under fjärde kvartalet förra året var bostadsinvesteringarna 21 procent lägre än året innan.

SSB förväntar sig att nedgången snart kommer att vända till uppgång.

– De senaste siffrorna för försäljningen av nyproducerade bostäder och tydliga uppgångar i bostadspriserna tyder på att vi nu är vid en vändpunkt för bostadsinvesteringarna, säger von Brasch.

I juni i år såldes 30 procent fler bostäder än samma månad förra året, enligt Boligprodusentenes forening.

SSB förväntar sig att priserna på begagnade bostäder kommer att stiga med 2,5 och 3,8 procent under 2024 och 2025, med en sammanlagd tillväxt på 8 procent för 2026 och 2027.

Analys:
Sammanfattningsvis visar SSB:s prognoser att den norska ekonomin förväntas förbättras med ökad reallöneökning, förväntad återhämtning inom bostadsinvesteringar och en fördröjd räntesänkning till nästa år på grund av en svag krona. Detta kan påverka individens köpkraft, inflationen och investeringsbeslut. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och anpassa sin ekonomi och investeringar därefter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version