I den nya TV-serien kan man känna igen både Salmars huvudkontor och förädlingsfabrik på Frøya. – De var helt enkelt väldigt öppna, säger Anne Bjørnstad.

I Frøya, i havsbandet utanför Trondheim, finns några av Norges största miljardärer. Det är också bakgrunden för skaparna av dramaserien Milliardærøya som hade premiär på Netflix den här veckan.

Med endast 5 556 invånare är Frøya Norges största uppfödarsamhälle. Platsen är kanske mest känd som hem för laxgrundaren och miljardären Gustav Witzøes Salmar, världens näst största laxuppfödare.

– Hur blev det här en Netflix-serie som kan nå flera hundra miljoner tittare?
– Även om alla i Norge har märkt att det har hänt något längs kusten, hade i alla fall inte jag förstått hur framgångsrik uppfödningen har varit. Det var lite chockerande att inse att detta är den största utvecklingen genom tiderna, säger Anne Bjørnstad.

Tillsammans med sin man Eilif Skodvin har hon skapat ett TV-universum baserat på laxuppfödningsintriger.

Historien om norsk rikedom
Från tidigare har Skodvin och Bjørnstad serier som Lilyhammer och Beforeigners på sin meritlista. Idén bakom Milliardærøya började med en kombination av TV-utveckling och journalistiskt intresse för uppfödningens historia.

– Det är i grund och botten en historia om rikedom. Det känns på något sätt som en komprimerad, mer intensiv version av vad som har hänt med hela Norge sedan kriget, bara att de har blivit ännu rikare ännu snabbare och de var ännu fler fiskare, säger Skodvin.

– Och så är det väldigt kul att fylla en sådan väldigt amerikansk form, som en såpopera, med det mest norska av det norska. Och att det var så konstigt på något sätt, att sammanträffandet passade, inflikar Bjørnstad.

Det har också varit dramatik mellan de stora familjeägda uppfödarna i verkligheten de senaste åren, med uppköpsstrider i miljardklassen.

“Kommer att göra narr av alla”
I serien kan man känna igen både Salmars huvudkontor och förädlingsfabrik på Frøya. Men medan branschen går till domstolen på andra ställen för att hindra insyn och inspelning, berättar seriens skapare om överraskande fri tillgång.

– De var helt enkelt väldigt öppna utan att ha läst ett ord av manuset, säger Bjørnstad.

– Det är det som är lite coolt med dem på Frøya, de är verkligen upptagna av att de är kustmänniskor. Att de tar saker som de kommer och inte har något att dölja.
De berättar att det på konfirmationsscenen kom 150 frivilliga i egna folkdräkter.

– Det är helt galet och extremt hög produktion, säger Bjørnstad.

– Så det var jättekul att filma på Frøya. Jag hade trott att de kanske skulle vara lite mer misstänksamma. Så det var en väldigt positiv överraskning, fortsätter hon.

– De frågade regissören om vi skulle göra narr av dem. Och då svarade hon bara att de skulle göra narr av alla, berättar Bjørnstad, som beskriver Frøya som en “drömplats”.

Unik sätt att vara miljardär på
Serieskaparna betonar flera gånger att serien är fiktion och “skruvad” lite extra för att vara underhållande. Det är dock möjligt att känna igen något.

– Det är klart att det är en lite unik sätt att vara miljardär på i världen. Det är också något av det som lockar oss med serien. Det är något väldigt unorskt med det, säger Skodvin.

Han påpekar att miljardärer på andra håll kan ha en helt annorlunda och mer sluten livsstil.

– Det här handlar också om vår samhällsmodell. Det är ju lite intressant med de norska miljardärerna i allvädersjacka som fortfarande måste vara en del av lokalsamhället, eftersom industrin är så knuten till platsen. Så det var en mycket spännande miljö för oss att gå in i, säger han.
– En av karaktärerna påminner mycket om Gustav Magnar Witzøe, son till Salmars grundare?
– Om du tittar på arvtagare i Norge, så är det ju inte direkt baserat på en. Vi tycker inte att det är en biografisk serie på det sättet, säger Skodvin.

Han erkänner att de läser om de som jobbar inom branschen, studerar typerna och låter sig inspireras.

– Det är klart att vi skapar fiktion, men det är samtidigt satiriskt och handlar om branschen, så du ska kunna känna igen typer och problem från verkligheten.

– Vi hoppas ju att folk ska känna igen det också, för gapet från entreprenörgenerationen till nästa generation som växer upp på precis samma plats men som har ett helt annat liv, är ju intressant, tillägger Bjørnstad.

Laksefruar, hasj och pilates
Serieskaparna erkänner att det har varit mycket att sätta sig in i, och har gjort research både inom uppfödnings- och finansbranschen. De nämner även rymningar och fiskvälfärd, som branschen möter ökande kritik för.

– Att det finns så mycket känslor och så stora motsättningar är ju väldigt intressant i sig själv. Är laxbranschen kustnorges räddning, eller är de några lurifaxar som utnyttjar resurserna till gemenskapen? Det är ju egentligen en drömsituation när man ska skapa en dramatisk TV-serie, men vi har inte svaret, säger Bjørnstad.

– Har ni fått några reaktioner från någon inom uppfödningsbranschen?
– Nej, det är nog lite tidigt ännu, men vi är väldigt spända, säger Bjørnstad.

Hon tillägger att människorna på Frøya var väldigt entusiastiska när hon var med på en visning av serien där.

– Jag är nästan mer spänd, eller i alla fall lika spänd, på om vi kränker laxfruarna, för Kåre Conradi spelar ju en slags laxfru.
Om det är en realistisk skildring är hon osäker på.

– Jag vet inte hur mycket de bryr sig om pilates och hasj och sånt, så det kan ju komma några reaktioner där också, fortsätter hon skrattande.

– Säger mycket om resan
– Hur upplevde ni samhället på Frøya?
– Vi blev väldigt fascinerade av alla de allra minsta, gamla trähusen som ligger väl inne på ön, skyddade från vinden. Och så har du de andra hustyperna som liksom är såna Malibu-bilder med mycket glas som ligger helt ut mot havet, säger Bjørnstad.

– Det är en otroligt intressant blandning, som säger mycket om resan från att man förr liksom gömde sig och klamrade sig fast ute i havet, medan det nu liksom visar att “här är vi och vi ska bara ha stora hus”.

Hon tycker också att det är vackert och visuellt intressant med naturingreppen i form av de runda “uppfödningssirklarna” ute i havet.

– Kommer det en säsong två?
– Om tillräckligt många tittar, säger Bjørnstad.

– Det är lite tidigt, vi har egentligen inte fokuserat så mycket på det ännu, nu måste vi först glädjas åt att se hur folk tar emot det, kompletterar Skodvin.

I helgen är de upptagna med en verklig konfirmation. Till skillnad från i serien har paret inga planer på att flyga in koreanska artister med helikopter. Även om de är framgångsrika serietillverkare lever de inte mer glamouröst än att de bor i en lägenhet som skulle göra det svårt.

E24 har försökt få kommentarer både från Witzøe junior och senior, samt ledningen på Salmar, hittills utan framgång.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version