EU:s utrikeschef anklagar Venezuelas president Maduro för diktatur – över 2 000 frihetsberövade efter kontroversiellt val

EU:s utrikeschef Josep Borrell anklagar Venezuelas president Nicolas Maduro för att vara diktatoriskt. Utspelet gjordes i en intervju med spansk tv som sändes på söndagen. Borrell hedrade samtidigt ”de som har tvingats att lämna Venezuela” på grund av landets styre.

Borrell hävdade också att över 2 000 personer godtyckligt frihetsberövats i Venezuela i oroligheterna efter det kontroversiella presidentvalet den 28 juli, där Maduro utropats till segrare trots att oppositionskandidaten anses ha fått fler röster.

Intervjun gjordes efter det att Venezuelas oppositionsledare fått asyl i Spanien, följt av att Caracas kallade hem landets ambassadör i Madrid.

Venezuelas utrikesminister Yvan Gil svarade på EU-kritiken i ett inlägg på Telegram. Gil kallade Borrell för ”talesperson för ondskan” och att EU är en ”föråldrad, kolonial, krigshetsande institution”.

Analys:
EU:s utrikeschef Josep Borrell har öppet anklagat Venezuelas president Nicolas Maduro för att vara en diktator. Detta har skett i samband med oroligheterna efter det kontroversiella presidentvalet där Maduro utropades till segrare. Över 2 000 personer sägs ha frihetsberövats godtyckligt i Venezuela. Denna politiska situation kan påverka relationerna mellan EU och Venezuela och skapa spänningar på den internationella arenan.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version