Friidrottssäsongen 2024: En analys av svenska idrottsstjärnors prestationer

Publicerad 2024-09-14 22.35

BRYSSEL. Friidrottssäsongen 2024 är över och den slutade med fiasko för förbundskapten Kajsa Bergqvist. Missade medaljmål både i EM och OS och dubbelknock i Finnkampen där finländarna vann både herr- och damkampen för första gången på 26 år. Den goda nyheten? Det kan knappast bli sämre.

SÄSONGENS FEM HÖJDARE

1. Mondo Duplantis OS-guld och världsrekord

2. Vanessa Kamgas genombrott

3. Andreas Almgrens rekordslakt

4. Julia Henriksson – en sprintdrottning föds

5. Carl Bengtströms rekordlopp

Friidrottssäsongen avslutades med en relativt avslagen Diamond League-final här i Bryssel, vilket var ganska väntat ett OS-år som 2024. Andreas Kramer var sist ut med en sjundeplats på 800 meter i kvällskylan. Men när jag ska sammanfatta det svenska friidrottsåret är det annat som står ut. Mondo Duplantis överlägsenhet naturligtvis, som kompenserar för att det inte gick som förväntat för så många andra svenskar. Men räknar vi mästerskapsmedaljer och smällen i Finnkampen, så var det en dyster svensk friidrottssommar. Men inte utan anledningar.

Öppnar för mothugg

Jag tänker inte hänga ut Kajsa Bergqvist på något sätt, även om hon sköt ganska högt över målet när hon siktade på sex EM-medaljer i Rom. Det stannade vid tre och hon nådde i alla fall skogsbrynet. Jag gillar den optimistiska inställningen, även om det öppnar för mothugg när det går emot. Men det var många oväntade fall och olyckliga skador.

Hade passerat en gräns

Andreas Almgren hade en fantastisk vår, där han satte nya svenska rekord varje gång han ställde sig på startlinjen. Den nästan ständigt skadeförföljde 29-åringen seglade till och med upp som ett medaljhopp inför det som skulle bli hans första OS i Paris. Men det stannade vid fjärdeplatsen på 10 000 meter vid EM i Rom i början av juni. Det ingen visste då var att han passerat ännu en gräns för vad kroppen tålde och en begynnande stressfraktur gjorde att det inte blev några fler tävlingar. Längdhopparen Thobias Montler hade en krånglande häl, som gjorde att han inte var i närheten av att konkurrera när det var dags för OS. Han blev sextonde man i kvalet och hade en enda tävling över åtta meter (8.01).

Föll som käglor

Han avslutade säsongen efter att han kastat 53,36 vid lag-SM i Sollentuna den 17 augusti och ställde in säsongen efter det. Det blev inte ens Finnkampen för honom. Det var ett helt gäng tilltänkta OS-finalister som föll som käglor där ett tag. Samtidigt föddes en ny diskusstjärna i Vanessa Kamga som tog en sensationella femteplats i OS och blev bästa svenska friidrottare bakom Mondo. Men annars gick det varje som Kajsa eller SOK tänkt sig med sin strikta topp tolv-politik. Bara fem av de 21 OS-svenskarna blev bland de tolv bästa och debatten handlade mest om de som fick stanna hemma och missade chansen att bli det. Men det är en annan historia.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version