Guldpriset når stadigt nya nivåer det senaste året, och på måndag stiger det till ännu en ny topp. Kort tid efter klockan 13 handlas en uns guld för 2581,10 dollar, en ökning med mer än 33 procent jämfört med för ett år sedan. Priset på metaller som silver och platina ökar också.

Analytiker pekar på det kommande räntemötet i USA som förklaring till den färska guldprisrekorden. Lägre räntor brukar driva upp guldpriset, och vice versa. Trots höga räntenivåer i USA har dock guldpriset stigit till nya rekordnivåer det senaste året.

På onsdag kväll norsk tid förväntas den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) göra sitt första räntesänk på fyra år. Marknaden prissätter in en 59-procentig chans för ett “dubbelt” räntesänk på 0,50 procentenheter, enligt CME FedWatch Tool.

Guldpriset påverkas också av en svagare dollar, vilket enligt Bloomberg har sjunkit till sin lägsta nivå på åtta månader. En värld fylld av geopolitisk risk och skuld kommer fortsätta att stödja priserna enligt råvaruanalytiker Ole Hansen i Saxo Bank.

I analysen kan man se att guldpriset påverkas av flera faktorer som geopolitisk risk, räntebesked och valutakursförändringar. För den som investerar i guld eller andra metaller kan det vara viktigt att följa med i dessa trender för att kunna fatta informerade beslut om sina finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version