Det närmar sig bättre räntetider för norrmän med lån. Ett tecken på det är att fasta räntor på bostadslån sänks hos Nordea.

Fastrentorna på bolån ska ned hos Nordea. Den bästa räntan för fem års bindning sjunker under fyra procent.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publicerad: 16 september 2024, kl. 11:43

Fastrentorna sänks med upp till 0,5 procentenheter. För lån med fem års bindning innebär det en räntesänkning från 4,49 till 3,99 procent på den bästa räntan.

– Det har varit nedgång i de långa räntorna, och detta gör att vi kan sänka priset på fast räntelån. Nivån är låg jämfört med vad flera experter förväntar sig av räntesänkningar från Norges Bank under de kommande åren, säger ledaren för personmarknaden i Nordea, Randi Marjamaa.

Enligt banken är detta den största skillnaden mellan fast och flytande ränta sedan Norges Bank höjde styrräntan till dagens nivå i december förra året. Men om det lönar sig med fast ränta, återstår att se.

– Det finns aldrig några garantier för att fast räntelån kommer att löna sig över tid, och många väljer det främst för att få förutsägbara räntekostnader, säger Marjamaa.

Analys:
Nordea sänker fastrentorna på bolån, vilket är ett positivt tecken för låntagare. Detta kan innebära lägre månadskostnader för dem som väljer att binda räntan under en längre tid. Det är viktigt att överväga om fast eller rörlig ränta är bäst för ens egen ekonomi och att ta hänsyn till eventuella framtida ränteförändringar från Norges Bank. Det är alltid viktigt att ha en långsiktig plan för sin ekonomi och att vara medveten om de olika alternativen som finns tillgängliga.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version