Oda bränner pengar i Sverige – Gjeldsforhandlinger väntar i upp till ett halvt år

Oda-koncernen har idag ansökt den svenska tingsrätten om öppna skuldförhandlingar för det svenska dotterbolaget Mathem enligt ett pressmeddelande.

All lagerverksamhet i Göteborg och Malmö flyttas till Larsboda vilket innebär uppsägning av cirka 300 anställda.

Utöver detta fortsätter arbetet med att integrera Oda och Mathem till ett bolag. Oda skriver att planerna inte påverkar Mathems kundtjänster.

Enligt Dagens Industri har Mathem en skuld på cirka 600 miljoner kronor. Rekonstruktionen förväntas ta 3-6 månader.

Stora underskott i Sverige

Oda och Mathem fusionerade förra hösten. De hade två av samma stora ägare i Kinnevik och Verdane.

Deras stora utmaning är att göra Oda till ett företag som tjänar pengar. Den norska verksamheten har varit lönsam i perioder, men så har det inte varit i Sverige.

Förra året förlorade Mathem 1,2 miljarder kronor. Driften i Sverige genererade 113 miljoner kronor i intäkter, men samtidigt en förlust på 59 miljoner kronor.

“På grund av en stor kostnadsbas i Mathem, som har uppstått under tidigare snabb tillväxt och utveckling, krävs det flera åtgärder för att säkra företagets långsiktiga framgång”, skriver Oda i pressmeddelandet.

Analys:

Oda-koncernen har hamnat i en ekonomisk knipa i Sverige med stora förluster för Mathem. Genom att ansöka om skuldförhandlingar hoppas de kunna göra nödvändiga justeringar för att säkra företagets framtid. Detta kan leda till omstruktureringar och uppsägningar, vilket kan påverka anställda och investerare. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå hur detta kan påverka ens egna ekonomi och eventuella investeringar i bolaget.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version