Kristian Røkke lämnar sin roll som VD för Aker Horizons och blir styrelseordförande. Lars Sperre, tidigare VD för Norske Skog, tar över.

Aker Horizons meddelade detta i en börsnotis för mindre än 40 minuter sedan. Styrelsen har utsett Sperre till ny koncernchef från och med den 1 oktober i år. Samtidigt kommer huvudägaren Aker att föreslå för valberedningen att Kristian Røkke blir styrelseordförande, vilket kommer att beslutas på en extra bolagsstämma.

Aker Capital är den största ägaren i förnybartbolaget Aker Horizons med en ägarandel på över 67 procent genom dotterbolaget Aker Capital.

Kristian Røkke kommenterade övergången och sa: “Energiövergången fortsätter att vara både en enorm investeringsutmaning och en enastående möjlighet. Jag ser fram emot att bidra till nästa fas av denna resa i min nya roll som styrelseordförande.”

Sperre har tidigare innehaft flera höga befattningar på Norske Skog, bland annat som VD när pappersproducenten gick i konkurs och han ledde saneringsarbetet.

Aker Horizons har stött på motstånd på börsen under den gröna vågen på Oslo Börs. Företag med stora tillväxtplaner inom förnybar energi har haft utmaningar efter kraftiga räntehöjningar och problem i leverantörskedjan.

Bara sedan början av året har aktiekursen sjunkit med 43 procent, med en nedgång på 92 procent de senaste tre åren.

En analys av denna händelse visar att förnybar energi fortsätter att vara en viktig sektor för investeringar och att förändringar inom ledningen kan påverka bolagets prestation på börsen. Det är viktigt för investerare att noggrant överväga sådana nyheter och deras potentiella effekter på deras portföljer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version