Kristian Røkke avgår som Aker Horizons chef och blir styrelseordförande. In kommer tidigare Norske Skog-toppen Lars Sperre.

BYTTER: Kristian Røkke går av som chef och blir styrelseordförande i Aker Horizons. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: För mindre än 40 minuter sedan
Oppdatert nå nettopp

Saken uppdateras…
Det meddelar Aker Horizons i en börsmeddelande.
Styrelsen har utnämnt Sperre till ny koncernchef från och med den 1 oktober i år.
Samtidigt kommer huvudägaren Aker att föreslå för valberedningen att Kristian Røkke ska bli styrelseordförande, vilket ska beslutas vid en extra bolagsstämma.
Aker Capital är kontrollerande ägare i förnybarhetsföretaget Aker Horizons med en ägarandel på över 67 procent genom bolaget Aker Capital.

Tar över som VD
– Energiövergången fortsätter att vara både en enorm investeringsutmaning och en unik möjlighet. Jag ser fram emot att bidra till nästa fas av denna resa i min nya roll som styrelseordförande, säger Kristian Røkke.
Sperre har tidigare haft flera toppositioner på Norske Skog. Han var bland annat VD när pappersproducenten gick i konkurs och ledde uppstädningen efteråt.
– Investeringar inom förnybar energi har stött på motvind de senaste åren, men möjligheterna framåt är betydande. Jag är hedrad och redo att ta över stafettpinnen på Aker Horizons och ser fram emot att bli en del av teamet, säger han.
Idag är det Aker-chefen Øyvind Eriksen som är styrelseordförande i Aker Horizons. Vid den kommande bolagsstämman kommer Aker att föreslå att Eriksen blir vice styrelseordförande, medan styrelsen i övrigt ska förbli oförändrad.

Aker Horizons är det gröna investeringsbolaget inom Kjell Inge Røkkes Aker-grupp.
Tidigare i år blev det känt att Aker Carbon Capture, där Aker Horizons är största ägare, och SLB (tidigare Schlumberger) slår samman sin koldioxidavskiljningsverksamhet och bildar ett joint venture-bolag.
Aker Horizons dotterbolag Mainstream utvecklar sol- och vindkraftsprojekt. Bolaget har även satsningar inom vätgas och ammoniak i Norge.

Motvind
Aker Horizons blev börsnoterat under den gröna vågen på Oslo Börs, men har sedan dess stött på motvind.
På börsen har förnybarhetsbolag med stora tillväxtplaner stött på utmaningar efter att räntorna har höjts kraftigt och det har varit problem i leverantörskedjorna.
Bara sedan årsskiftet har kursen sjunkit med 43 procent, medan fallet de senaste tre åren är 92 procent.
Aker-chefen Øyvind Eriksen kommenterade utvecklingen under oljemässan ONS i Stavanger.
– Kursutvecklingen i Aker Horizons talar för sig själv. Aker är största aktieägare och är också besviken över det, säger han.

Analys:
I denna artikel presenteras nyheten om Kristian Røkkes avgång som chef för Aker Horizons och utnämningen av Lars Sperre som ny VD. Artikeln ger också en bakgrund om Aker Horizons och dess verksamhet inom förnybar energi. Genom att förklara den senaste utvecklingen och de potentiella utmaningarna som företaget står inför, ger artikeln en överblick över hur denna förändring kan påverka företagets framtid och investerares intressen. Med fokus på nyckelaktörerna och deras nya roller, ger artikeln en tydlig bild av det aktuella läget och framtidsutsikterna för Aker Horizons.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version