Den ultimata guiden för investeringsstrategier: Enkelt eller dubbel räntesänkning i USA?

Bildtext: USAs centralbankschef Jerome Powell. Fotograferad efter det senaste räntebeslutet i juli. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / NTB

Publicerad: 17 september 2024, mindre än 20 minuter sedan

Klockan 20.00 norsk tid på onsdag kväll släpper Federal Reserve (Fed) sitt senaste räntebeslut.

Nils Kristian Knudsen, valuta- och räntestrateg på Handelsbanken, säger att det är enighet om bakgrunden den här gången: det pekar mot en räntesänkning.

Det stora spänningsmomentet kommer att vara om Fed gör en enkel eller dubbel sänkning.

– Jag tror det är passande att beskriva det som en “close call”. Det är ganska tydligt att det finns delade åsikter den här gången, säger Knudsen.

CME Groups ränteverktyg, som beräknar i realtid vad marknaden tror att Fed kommer att göra, visar en sannolikhet på 67 procent för en dubbel sänkning och 33 procent för en enkel sänkning.

Analytiker är dock oense, och enligt Bloombergs konsensusprognos förväntar de sig en sänkning på 0,25 procentenheter.

– Det ena utesluter inte det andra

Knudsen säger att det stora spänningsmomentet bland annat är relaterat till den uppdaterade bedömningen från räntekommittén om hur utsikterna ser ut. Han anser att det är tydligt att de flesta anser att räntan nu är lite för hög.

– Nu när det förväntas fler sänkningar framöver, så är min bedömning att allt inte hänger på detta beslut.

– Om vi får en sänkning på 0,25 procentenheter på onsdag, så kan vi mycket väl få 0,50 procentenheter vid nästa tillfälle. Så det ena utesluter inte det andra, fortsätter han.

Valuta- och räntestrategen anser att dynamiken vi har nu kommer att fortsätta en stund, där räntebesluten de kommande månaderna kommer att vara datadrivna.

Enkel och dubbel räntesänkning

En enkel sänkning innebär att räntan kommer att sänkas med 0,25 procentenheter, eller 25 basispunkter som det också kallas.

Nu ligger styrräntan i USA i intervallet 5,25 till 5,5 procent.

En enkel sänkning skulle således sänka räntan till intervallet 5 till 5,25 procent.

En dubbel sänkning innebär att sänka räntan med 0,5 procentenheter eller 50 basispunkter, till nivån 4,75 till 5 procent.

– Bör slå till

Styrräntan i USA ligger nu i intervallet 5,25 till 5,5 procent, vilket den har gjort sedan juli förra året.

Federal Reserve-chefen Jerome Powell meddelade efter det senaste räntemötet i juli att “en räntesänkning kan vara på bordet på mötet i september”.

De senaste veckorna har flera viktiga makroekonomiska indikatorer gett förväntningar om att det endast kommer att bli en enkel sänkning från Fed.

Arbetsmarknadsuppgifterna för augusti kom in lägre än förväntat på förhand, samtidigt som arbetslösheten minskade. Inflationsuppgifterna för augusti kom samtidigt in som förväntat.

Innan helgen blev marknaden dock mer osäker igen, då sannolikheten för en enkel eller dubbel sänkning var nästan lika stor, enligt marknaden.

Knudsen säger att osäkerheten kring arbetsmarknaden är ett argument för att sänka med 0,5 procentenheter, eftersom effekten av räntesättningen har en fördröjningseffekt.

– Om man ska stödja arbetsmarknaden, så bör Fed slå till nu. Effekten av sänkningarna kommer inte att kännas i den reala ekonomin förrän långt in på nästa år. I grund och botten, om man inte är så bekymrad för inflationen, talar det för att man kan ta i 0,5 procentenheter för att vara framåtblickande, säger han.

Knudsen betonar att till skillnad från arbetsmarknaden kommer aktie- och obligationsmarknaden att påverkas omedelbart.

– Om de sänker med 0,25 procentenheter, och tydligt anger att de gradvis kommer att fortsätta att normalisera, så kan det också vara tillräckligt bra för marknaden.

Väntar svängning i kronkursen

Effekten av det amerikanska räntebeslutet kommer också att visa sig här hemma. Nils Kristian Knudsen säger att en räntesänkning från USA i princip kommer att vara stödjande för den norska kronan oavsett storlek.

Ekonomen anser att vi kommer att se effekter i kronkursen oavsett utfallet av räntemötet, och att bakgrunden för sänkningen kommer att vara avgörande för om kronan rör sig åt positiv eller negativ riktning.

Man bör ändå vara beredd på att kronan kommer att svänga en hel del den här veckan, anser han.

– Om Fed sänker med 0,5 procentenheter eftersom de inte är bekymrade över framtidsutsikterna och vill ha en snabbare normalisering, kommer det att vara positivt för kronan, säger han.

– Men om Fed sänker med 0,5 procentenheter eftersom de är oroliga, kommer det att skapa större osäkerhet kring den ekonomiska konjunkturen och vara mer uppdrivande för marknaderna, vilket kommer att leda till en tillfällig försvagning av kronan.

Knudsen betonar att vi nu går in i en annan tid när Fed börjar sänka räntan. Nu när flera av Norges viktigaste handelspartners har börjat sänka räntorna, kommer det också att ge mer handlingsutrymme för Norges Bank, säger han.

– Förutsättningen är att kronan inte blir svagare igen. Om det skulle hända, kommer handlingsutrymmet med tanke på vår egen räntesättning att begränsas.

Data kommer att vara avgörande

DNB Markets skriver i en morgonrapport på måndag att marknaden tar höjd för en sänkning på 0,5 procentenheter på onsdag, även om konsensus bland analytiker är på 0,25 procentenheter.

Mäklarhuset anser att det finns flera bra argument för en moderat sänkning.

– För det första finns det inga tydliga tecken på en inbromsning i ekonomin ännu. Ökad arbetslöshet beror främst på att fler vill ha jobb, inte att fler sägs upp. Dessutom kan en stor sänkning signalera att Fed ligger efter och därmed skapar marknadsoro. Det kan också tolkas som att Fed försöker hjälpa demokraterna knappt två månader före valet, skriver seniorökonomen Knut A. Magnussen i rapporten.

Nils Kristian Knudsen på Handelsbanken håller med om att ekonomin har gett solida siffror, vilket kan tala för att gå försiktigt fram.

Knudsen anser dock inte att en dubbel sänkning kan skapa oro för att Fed har hamnat efter.

– Jag tycker inte att det är något man kan fastställa. Jag skulle snarare säga att det tyder på att penningpolitiken har fungerat, och att man har nått en punkt där man kan sänka med 0,5 procentenheter. Det är fortfarande data som kommer att avgöra takten på de kommande räntesänkningarna.

Analys: Denna artikel ger en djupgående insikt i det kommande räntebeslutet i USA och dess potentiella effekter på den globala ekonomin samt individens finanser. Genom att förklara skillnaden mellan enkel och dubbel räntesänkning och analysera marknadens förväntningar och reaktioner ger den läsaren en klar bild av den komplexa situationen. Med viktiga insikter från ledande experter och analys av olika scenarier ger artikeln en bra vägledning för investerare och allmänheten om hur de kan förbereda sig för de kommande händelserna och hur det kan påverka deras ekonomiska situation. Det är viktigt att vara medveten om den potentiella volatiliteten på marknaden och att vara beredd på olika utfall baserat på Fed’s beslut. Genom att förstå de potentiella konsekvenserna av räntesänkningen kan läsarna fatta informerade beslut för att skydda och maximera sina ekonomiska intressen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version