Verdens bästa investeringschef tar över som styrelseordförande för Aker Horizons – Analyserar den senaste ledarbytet

Toppchefen Kristian Røkke avgår som VD för Aker Horizons och blir istället styrelseordförande. Den nya VD:n blir den tidigare Norske Skog-chefen Lars Sperre från och med den 1 oktober.

Aker Horizons har haft det tufft på Oslo Börs de senaste åren, precis som många andra förnybara energiföretag. Bara sedan årsskiftet har aktien sjunkit med över 40 procent. Røkke förnekar att aktiens fall de senaste sex månaderna har något att göra med hans avgång.

Styreledaren Øyvind Eriksen har tidigare uttryckt sin besvikelse över kursutvecklingen i Aker Horizons och meddelar att Kristian Røkke hade indikerat att han var öppen för en avlösning från det operativa ansvaret och den dagliga driften före sommaren.

Aker Horizons är Kjell Inge Røkkes gröna investeringsbolag, där Aker Capital har en ägarandel på över 67 procent. Företaget har satsat på bland annat koldioxidavskiljning genom Aker Carbon Capture, samt sol- och vindprojekt genom Mainstream. De har även satsningar inom vätgas- och ammoniakkområdet i Norge.

Den pågående chefen Lars Sperre har tidigare haft flera höga befattningar inom Norske Skog och tar med sig erfarenhet från industriutveckling, förnybar energi och kapitalmarknadsarbete till sin nya roll på Aker Horizons.

I analysen kan vi se att ledarbytet inom Aker Horizons signalerar en riktig och snabb förändring i laguppställningen för att möta de betydande möjligheterna på marknaden för investeringar inom förnybar energi. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå hur detta kan påverka ens egna ekonomi och investeringar i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version