Nettleien förväntas öka enligt NVE. Men regeringen kan hjälpa dem som betalar mest genom att uppfylla sin egen regeringsförklaring, påpekar Distriktsenergi.

Enligt NVE förväntas nettleien skjuta i höjden fram till 2030, kunde VG nyligen berätta. Detta oroar Knut Lockert, VD för branschorganisationen Distriktsenergi.

Nu när elpriserna i södra Norge äntligen har sjunkit lite efter chocken 2021 och 2022 fruktar han att en ökad nettleie ska skapa ny frustration.

Det kan skapa motstånd mot den planerade energiomställningen i Norge, fruktar branschorganisationen.

– Ökningen är nödvändig för att underhålla nätet och få in nya kunder i elnätet, så den är på sätt och vis på sin plats, säger Lockert till E24.

– Utmaningen är att nettleien ökar över hela Norge, och den ökar oftast mest där nettleien redan är som högst, säger han.

Enligt NVEs nettleiestatistik:

– hushållen betalar i genomsnitt 39 öre per kilowattimme i nettleie, innan avgifter tas med
– nettleien varierar mellan 26 öre och 73 öre per kilowattimme, utan avgifter
– 19 lokala elnätsbolag har en nettleie på över 50 öre per kilowattimme, innan avgifter

Regjeringen har lovat att jämna ut nettleien enligt Hurdalsplattformen. Detta har varit utrett fackligt av NVE-myndigheten RME. Genom att alla elnätskunder i Norge betalar en extra öre per kilowattimme, skulle tillräckligt med pengar komma in för att halvera kostnaden för kunderna i de områden med högst nettleie.

Dagen före valet 2021 lovade Sp-ledaren Trygve Slagsvold Vedum i E24 att han bland annat skulle jämna ut nettleien. Detta är också nedskrivet i båda regeringspartiernas program.

Men enligt Distriktsenergi har frågan legat i byrålådan under hela denna period.

– Vi anser att det är en felaktig prioritering, särskilt av en regering som består av Arbeiderpartiet och Senterpartiet, som ska vara distriktspartierna, säger Lockert.

Enligt NVE väntas en ökning i nettleien på grund av omfattande investeringsplaner på hela 170 miljarder kronor i elnätet, som täcks genom nettleien. Och det är du och jag som betalar.

Trönderna kan förvänta sig en ökning på 30 procent i nettleien, medan östlänningarna får en ökning på 25 procent. I Norrland förväntas nettleien öka med knappt 25 procent, medan på Södra- och Västlandet förväntas ökningen vara strax under 20 procent.

Stora elnätsbolag som Elvia, Glitre Nett, BKK Nett och Tensio har relativt låg nettleie. Flera elnätsbolag i distrikten har dock färre kunder att dela räkningen med, och ligger i vissa fall högre i pris.

Enligt NVEs statistik är hushållens nettleie (utan avgifter) för närvarande högst hos elnätsbolag i Austevoll, Andøy och Varanger. Lägst är den för kunder hos bolag i Hallingdal, Ringerike och Luster samt på Voss.

Om man också räknar med avgifterna är flera nordnorska elnätsbolag bland de billigaste, eftersom kunderna i denna region är befriade från vissa avgifter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version