Landets andel “centi-millionärer” har ökat med 108 procent under de senaste tio åren, enligt en ny rapport.

Luxury yachter i den kinesiska staden Dalian. Foto: JOHANNES EISELE / AFP / NTB

Publicerad: Mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad: Mindre än 20 minuter sedan

Det finns totalt 29 350 personer runt om i världen som har likvida medel på 100 miljoner dollar eller mer, enligt en färsk rapport från det brittiska rådgivningsföretaget Henley & Partners. Beloppet motsvarar över en miljard norska kronor. Den exklusiva klubben av så kallade “centi-millionärer” har ökat med 54 procent under det senaste decenniet.

Väntar explosiv tillväxt

Tillväxten har varit störst i Kina, där andelen superrika har ökat med hela 108 procent under de senaste tio åren enligt rapporten. Städerna Peking, Shanghai och Hongkong finns på listan över de tio mest populära städerna för gruppen, som förväntas öka explosionsartat i flera asiatiska städer fram till 2040. Bland de framhävda städerna finns Hangzhou och Shenzhen i Kina, men också Taipei, Dubai, Abu Dhabi, Riyadh och den indiska Bengaluru förväntas öka med 150 procent i sin andel “centi-millionärer”.

På tisdag skrev Bloomberg att Hongkong har inlett en charmoffensiv i ett försök att locka rika investerare från Gulfstaterna i Mellanöstern. Stränga covid-restriktioner, politisk oro och hårdare konkurrens från Peking har enligt nyhetsbyrån lett till färre investerare från området.

– Ett fascinerande paradox

Trots den ökade strömmen till det asiatiska kontinentet är det fortfarande USA som har flest superrika inom sina gränser. Städerna New York, Los Angeles och området The Bay Area är de största hetpunkterna för förmögna, och har tillsammans 1915 individer i kategorin.

– Vi bevittnar en fascinerande paradox, säger Dr. Juerg Steffen, VD för Henley & Partners. Han påpekar att å ena sidan är fortfarande USA världens största nav för förmögna, vilket står för över 30 procent av den globala investerbara förmögenheten på massiva 67 biljoner dollar. Å andra sidan ser vi en enastående ökning av förmögna amerikaner som söker alternativ bostad och medborgarskap, säger Steffen.

Europa halkar efter

Om “centi-millionärerna” vill lämna USA trivs de åtminstone inte så bra i Europa enligt rapporten. Området halkar efter både Asien och USA och har haft en ökning på 26 procent superrika under det senaste decenniet. Endast Paris och London når upp på listan över de 10 mest populära städerna för gruppen, som förväntas öka med 50 procent inom Europa fram till 2040.

Oslo och Stockholm värda att “följa med på”

De senaste åren har flera rika norrmän flyttat till Schweiz. Även om de inte nödvändigtvis var “centi-millionärer”, har de sällskap av dem i kantonerna Genève och Zürich. Områdena hamnar på 13:e och 19:e plats på listan över de 50 mest attraktiva städerna för superrika. Det finns inga skandinaviska städer på listan, men både Stockholm och Oslo nämns på en lista över städer som är värda att “följa med på” för företag som arbetar med lyxvaror, förmögenhetsförvaltning och högteknologi.

Analys:
Denna artikel handlar om den ökande andelen “centi-millionärer” runt om i världen och hur denna grupp av superrika individer har ökat markant under de senaste åren, särskilt i Kina och USA. Den visar också på en ökande trend av förmögna amerikaner som söker alternativa bostäder och medborgarskap. Samtidigt pekar rapporten på att Europa halkar efter när det gäller antalet superrika och att vissa städer, som Oslo och Stockholm, är värda att följa med på för investerare och företag inom lyxvaror, förmögenhetsförvaltning och högteknologi. Det är en intressant inblick i den globala ekonomin och hur rörelser inom denna exklusiva grupp av individer kan påverka ekonomin och finanserna över hela världen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version