En majoritet i FN:s generalförsamling röstar för att Israel ska avbryta sin ockupation av palestinska områden

En majoritet i FN:s generalförsamling röstade på onsdagen för en resolution som kräver att Israel avbryter sin ockupation av palestinska områden, enligt Reuters. 124 länder röstade för resolutionen medan tolv länder, inklusive USA och Israel, röstade mot. 43 länder, inklusive Sverige, avstod från att rösta. Folkrättsexperten Ove Bring tror inte att beslutet kommer att ha någon praktisk betydelse utan snarare vara en politisk manifestation.

FN uppmanar också alla länder att gradvis minska importen av produkter från israeliska bosättarområden och att upphöra med export av vapen och krigsmateriel till Israel om det finns risk att de används i ockuperade palestinska områden. Resolutionen lades fram av de palestinska myndigheterna och är den första i sitt slag efter att de fått utökade befogenheter, inklusive möjligheten att lägga fram resolutioner.

Utrikesdepartementet i Israel anser att FN:s beslut uppmuntrar till terrorism och försämrar chanserna till fred. Trots att en resolution antagen i FN:s generalförsamling inte är bindande har den politisk tyngd. Enligt Ove Bring kommer den inte att få någon praktisk effekt då Säkerhetsrådet inte kommer att stödja den.

Vad fyller då en sådan resolution för funktion? Enligt Ove Bring är det en manifestation av politisk inställning och ett sätt att öka pressen på Israel.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version