Israeliska agenter bakom Hizbollahs exploderande personsökare – The New York Times

Det var israeliska agenter som startade skalbolagen bakom Hizbollahs exploderande personsökare. Det rapporterar The New York Times med hänvisning till insatta källor. Samtidigt berömmer Israels försvarsminister spionväsendet.

Mystiken tätnar kring veckans våg av exploderande elektronik som dödat tiotals människor och skadat tusentals i Libanon. Senast dödades minst ett 20-tal personer och uppemot 500 skadades när walkie-talkies, som den extremistiska shiarörelsen använde, exploderade. Dagen innan exploderade flera tusen personsökare av det taiwanesiska märket Gold Apollo. Men bolaget hänvisade till licenstillverkaren BAC i Ungern. Nu säger underrättelsekällor till The New York Times att BAC och flera andra liknande bolag har startats av israeliska agenter för flera år sedan just för att infiltrera leveranskedjor för elektronik.

Därmed ska BAC för ett antal månader sedan ha kunnat leverera personsökare laddade med små mängder sprängmedel, efter det att Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah sagt att rörelsen bör undvika telefoner som kan hackas och avlyssnas. I detta steg tillbaka till äldre teknik har shiaextremisterna även tagit walkie-talkies till heders. De apparater som nu flugit i luften är av en modell från den japanska tillverkaren Icom. Företaget uppger att den modellen slutade tillverkas för tio år sedan. Inte heller originalbatterier finns att få tag i. I stället finns tecken på att Hizbollah vänt sig till andra leverantörer – vilket alltså kan ha varit israeliska skalbolag.

Israel har inte tagit på sig ansvaret, utan följer ett tidigare mönster av att låta fienden och omvärlden gissa vad landets hemliga krigföring består av. Men försvarsminister Yoav Gallant fällde på onsdagen kommentarer som berör händelserna i Libanon. Han syftar på att ungefär 60 000 israeler under Gazakriget har evakuerats från gränstrakterna mot Libanon. De har bildat en stark opinion i landet, som ständigt pekar på att Israel trots sin stora försvarsmakt under Gazakriget inte lyckats säkra de norra landsdelarna. Läget just nu är att (försvarsmakten) IDF gör starka insatser, i samarbete med (säkerhetstjänsten) Shin bet och Mossad. Resultaten är imponerande, sade Gallant – i formuleringar som tolkas som syftningar på elektronik-attackerna.

Analys:
Artikeln handlar om hur israeliska agenter tros ligga bakom de exploderande personsökarna som dödat och skadat människor i Libanon. Genom att infiltrera leveranskedjor för elektronik har agenter kunnat placera sprängmedel i elektroniska enheter som sedan exploderat. Israels försvarsminister hyllar operationen som en del av ansträngningarna för att skydda Israels medborgare. Denna händelse visar på det pågående hemliga krigföringsspelet mellan länder och ger en inblick i den komplexa politiska och militära situationen i regionen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version