Norges Bank väntar med att sänka räntan medan andra länder sänker sina. Centralbankschef Ida Wolden Bache pekar på två orsaker.

Sverige har sänkt räntan två gånger, euroområdet och USA:s centralbank gjorde ett extra stort räntesänkning denna vecka.

Och fler räntesänkningar förväntas. Riksbanken i Sverige har meddelat att de planerar upp till tre sänkningar före årets slut.

I Norge får lånekunderna däremot vänta. Norges Bank höll styringsräntan oförändrad på 4,5 procent och signalerade att den första räntesänkningen troligen kommer under första kvartalet nästa år.

Vad är anledningen till detta? Enligt Bache är det dels på grund av den svaga kronan och dels på grund av hög löneökning tillsammans med svag produktivitet. Detta kan bidra till att prisökningen tar längre tid att nå målet.

Norges Bank har tidigare höjt räntan snabbt när priserna steg efter pandemin. Nu sänker de räntan senare än andra.

I prognoserna för Norges Bank förblir prisökningen hög även fram till 2027. Det är en avvägning mellan att få prisökningen tillbaka till målet och att bibehålla sysselsättningen.

I analysen kan man se att Norges Bank agerar försiktigt med räntesänkningar på grund av den svaga kronan och hög löneökning, vilket kan påverka prisutvecklingen och sysselsättningen på lång sikt. Det är viktigt att följa utvecklingen noga och vara medveten om hur det kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version