Vow-aktien stiger efter meddelandet om att VD Henrik Badins tvångsförsäljning är över.

En kort tid efter klockan 10 faller Hovedindeksen med 0,18 procent. Under torsdagen steg oljepriset till 75 dollar fatet efter att ha varit under 70 dollar tidigare under förra veckan. Fredag morgon handlas ett fat nordsjöolja (brent spot) för 74,48 dollar, en svag nedgång sedan midnatt.

Det var en stadig uppgång på Oslo Børs igår. Silisiumproducenten Rec Silicon sköt upp med 29,71 procent efter att ha tecknat en flerårig avtal.

Vow-aktien har sjunkit det senaste året, men stiger mer än 15 procent klockan 10.

Ensurge Micropower, som utvecklar mikrobatterier, meddelade på torsdagskvällen att företaget har tagit in 75 miljoner kronor i en emission. Pengarna ska användas för att täcka företagets drift och investeringar för att ändra en produktionslinje och öka produktionen i andra halvan av 2024.

Aksjen har ökat med mer än 14 procent.

Kryptobörsen Norwegian Block Exchange (NBX) hade ett resultat före skatt på minus 12 383 000 kronor under första halvåret 2024, en ökning från föregående år. Topchefen Stig Kjos-Mathisen skriver att årets första sex månader har varit en “spännande resa” och att företagets handelsvolym och omsättning har tredubblats jämfört med föregående år.

Aksjen har sjunkit med 1,96 procent.

Det har även kommit följande nyheter från företagen på Oslo Børs:

– Järnmalmsföretaget Rana Gruber har ingått avtal om fast fraktränta för 2025. Aksjen stiger med 0,90 procent.
– Uppfödningsselskapet Måsøval har vunnit en rättegång mot staten. Företaget tilldömdes 2,3 miljoner kronor i skadestånd, men är ändå inte nöjd med domen. Aksjen faller med 0,99 procent.

Det var blandade resultat på de asiatiska börserna under fredagsmorgonen. Börserna i Tokyo och Hongkong steg markant. Torsdagen var en uppgång för de ledande indexen på Wall Street. Den breda S&P 500-indexet steg med 1,70 procent och stängde på en ny “all time high”. Dow Jones-indexet satte också ny rekord.

Analys:
– Vow-aktien steg efter att VD:ns tvångsförsäljning avbröts, vilket visar på en positiv reaktion från marknaden.
– Ensurge Micropower lyckades ta in 75 miljoner kronor i en emission, vilket indikerar förtroende från investerare och potential för framtida tillväxt.
– Norwegian Block Exchange hade en ökning i resultatet jämfört med föregående år, men aktien sjönk trots ökad handelsvolym och omsättning.
– Rana Gruber och Måsøval hade olika reaktioner på nyheter, där den förstnämnda steg medan den senare föll i värde.
– De asiatiska börserna visade blandade resultat medan Wall Street satte nya rekord, vilket kan indikera en positiv trend för marknaderna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version