Harrods skandalen: Mohamed Al Fayed anklagas för sexuella övergrepp av tidigare anställda

BBC publicerade under torsdagen en dokumentär där 20 tidigare anställda på Harrods i London träder fram och anklagar Mohamed Al Fayed för sexuella övergrepp. Fem kvinnor uppger att de våldtogs. Han ska ha hotat med straff om de försökte säga ifrån, uppger några av offrens advokater. Mohamed Al Fayed, far till prinsessan Dianas pojkvän Dodi Al Fayed, dog i augusti 2023, 94 år gammal. Han hade redan tidigare flera gånger anklagats för sexuella övergrepp och utretts av polis, men en polisutredning 2015 ledde inte till något åtal, skriver The Independent. Al Fayed har genomgående nekat till anklagelser.

I de nya anklagelserna hävdar flera kvinnor att de blev inbjudna till ett lägenhetskomplex som Al Fayed ägde i London efter de avslutat sena arbetspass på lyxvaruhuset. De ska ha erbjudits en lägenhet att sova i för att slippa åka hem på kvällen. Väl där ska kvinnorna ha kallats upp till Harrodsägarens egen lägenhet där han ska ha tvingat sig på dem. Några av övergreppen ska ha skett på hans kontor och under jobbresor.

Övergreppen ska ha skett i London, Paris, St Tropez och Abu Dhabi, skriver The Independent. En av kvinnorna hävdar att våldtagits av Al Fayed som tonåring beskriver honom som ett ”monster”, rapporterar Reuters. Tidigare anställda menar att hans beteende var känt bland varuhusets personal. – Bakom Harrods glitter och glamour fanns en giftig, osäker och kränkande arbetsmiljö, säger advokaten Gloria Allred på en pressträff på fredagen, där advokater och offer berättade om anklagelserna.

Allred säger att anklagelserna rör serievåldtäkt, våldtäktsförsök, sexuella övergrepp och sexuella övergrepp mot minderåriga. Brotten ska ha begåtts under 25 år, skriver Reuters. En annan försvarsadvokat säger att 37 kvinnor är målsägande och att antalet sannolikt kommer att växa, rapporterar Reuters. De har inlett ett civilrättsligt mål mot Harrods på grund av företagets ”kollektiva ansvar” för Al Fayeds beteende. – Det här är ett av de värsta fallen av sexuellt utnyttjande inom ett företag som jag och förmodligen världen har sett, säger advokaten Bruce Drummond på presskonferensen.

Harrods har i ett uttalande bett om ursäkt till offren och är ”förskräckta” över uppgifterna. Företaget har upprättat en hemsida där de som upplever sig ha utsatts kan träda fram. Varuhuset påpekar också att Harrods i dag är ”en väldigt annorlunda organisation jämfört med den Al Fayed ledde mellan 1985 och 2010”. ”Detta var handlingar som genomfördes av en individ vars intention var att utnyttja sin makt”, står det i uttalandet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version