Investera smart: Krigets kultur och teknologins roll

I onsdags samlades Natos militära techfolk, lobbyister och cybervapen-branschen på en konferens i Helsingfors. Samtalsämnet? De exploderande personsökarna i Libanon. Israels säkerhetstjänst smög in elektronik och sprängdeg i Hizbollahs utrustning – en spektakulär och skrämmande metod som kan användas överallt, även i Sverige.

Khashayar Farmanbar, Sveriges tidigare digitaliseringsminister, betonade vikten av att hålla koll på okända, manipulerade saker som kan hamna i vår infrastruktur och vapenarsenal. Teknikutvecklingen skapar efterfrågan och flyttar gränserna för konfliktens våldsmetoder.

Kriget digitaliseras och blir ett distansarbete där tekniken styr. Israel har en historia av booby traps, och den senaste attacken i Libanon visar på den nya eran av krigföring. Precision är relativt, oskyldiga dör ofta i “kirurgiska” attacker. Statsterrorism bryter mot internationella konventioner, men kontrollmekanismer är svaga.

Det är viktigt att förstå hur tekniken påverkar kriget och samhället, och att vara medveten om riskerna och möjligheterna som den medför. Att investera smart och vara påläst kan vara avgörande för att skydda dina tillgångar och din framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version