Bostadsmarknaden i Sverige: Vinnare och förlorare de senaste fem åren

Pandemin, Ukrainakriget, räntehöjningar och inflation är några av de viktigaste orsakerna till de senaste årens turbulenta bostadsmarknad. Samtidigt har de som suttit lugnt i båten kunnat se hur värdena på sina bostadsrätter ökat med i snitt 18 procent under den senaste femårsperioden.

Men utvecklingen varierar stort över landet.

Stockholm och Skåne ligger något över rikssnittet och finns därför med på topplistan över länen där priserna på bostadsrätter ökat mest, medan exempelvis Västra Götaland finns något längre ned på listan med en ökning på 13 procent de senaste fem åren.

De stora vinnarna i sammanhanget finns däremot i Västerbottens län där ökningen ligger på 28 procent. Samtidigt hamnar grannlänet Västernorrland i botten på samma lista.

Enligt Fastighetsbyråns vd Johan Engström har utvecklingen ökat medvetenheten bland bostadsköpare, som numera ställer andra typer av frågor än tidigare. Köpare av bostadsrätter har blivit betydligt mer noggranna med att undersöka bostadsrättsföreningarnas ekonomi och planerade underhåll.

När det gäller enskilda kommuner skiljer sig prisutvecklingen desto mer. I exempelvis Vadstena och Karlsborg har bostadsrättspriserna fördubblats de senaste fem åren, medan kommuner som Oxelösund och Arboga har gått i motsatt riktning i prisutvecklingen.

En analys av marknaden indikerar att trots väntade räntesänkningar och ett stort utbud kan priserna på bostadsrätter förväntas öka med cirka fem procent nästa år enligt Johan Engström. Det är viktigt att följa med i utvecklingen på bostadsmarknaden för att kunna fatta informerade beslut när det gäller köp och försäljning av bostäder.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version