Pris är inte bara viktigt för Ikea, säger styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer. Nu köper han sandpapper från Kina.

Temu har tagit världen, och Norge, med storm. Enligt en undersökning från Virke har var fjärde norrman handlat från den kinesiska näthandeln.

Även näringslivsledare som Lars-Johan Jarnheimer har lockats. Svensken är styrelseordförande i Telia och Ingka Holding, företaget som kontrollerar majoriteten av Ikeas butiker världen över.

Nyligen behövde han sandpapper.

– Om du har valet mellan att gå över gatan och betala 200 kronor, eller gå på Temu och betala 50 kronor – då väljer du självklart Temu, säger han till E24.

Så det var precis det han gjorde. Kvaliteten var tillräckligt bra, berättar 64-åringen. Jarnheimer fascineras av konceptet.

– Först ska de producera det, sedan skicka det över hela världen, och ändå är de konkurrenskraftiga på pris.

Tesla och Temu

Temu är en onlineplattform med ett enormt antal produkter i alla möjliga kategorier, producerade av tusentals olika återförsäljare, främst kinesiska.

Lite är känt om arbetsförhållandena och hur produkterna produceras. Stickprov har avslöjat exempel på höga halter av giftiga ämnen i vissa produkter.

För många är dock de låga priserna det viktigaste. Det är inte ett främmande koncept för en Ikea-ledare. Deras bästa uppfinning är pris, brukar Jarnheimer säga.

– Vi får inte glömma att en stor del av befolkningen inte har pengar kvar när månaden är slut.

Jarnheimer talade på Virkes handelskonferens den här veckan, om riskmoment för handelsbranschen. “Förnekelse” är ett nyckelord, enligt svensken.

Han pekar på uppkomsten av näthandel, eller ett mer konkret exempel med hur många som tvivlade på att Tesla kunde bli ett lönsamt företag.

Det råder också tvivel när det gäller Temu. Kan deras modell med fri frakt verkligen vara ekonomiskt hållbar? Konkurrenten Shein anklagar dem för att gå med stora förluster som täcks av moderbolaget PDD Holdings.

– Det är lite som med Tesla. Man säger att “det går inte utan subventioner”. Men ibland gör det det. Så det kan vara en form av förnekelse, säger Jarnheimer.

Støre: – Tänk efter

Statsminister Støre öppnade samma konferens på torsdagen. Han har dock ännu inte testat Temu, berättade han för E24.

– Vad skulle du säga till konsumenter som lockas av de låga priserna?

– Som med allt du köper långt borta, antingen via teknologi eller på annat sätt, så är det att tänka efter kanske en eller två gånger. Om det du köper är det du tror att du köper. Om du kan klaga på det du köper. Och att du inte förlorar kontrollen över det du engagerar dig i.

– Klimatministern har uppmanat norrmän att handla någon annanstans. Delar du den uppmaningen?

– Han är en vis man.

Ska se över ordningen

Flera norska företag, kanske framför allt klädbutiker, har berättat om utmaningarna med att konkurrera med Temu. De anser att systemet som ersatte 350-kronorsgränsen ger exempelvis kinesiska näthandlar ett konkurrensfördel.

VOEC-systemet, som det heter, gör att utländska aktörer kan registrera sig hos Skatteetaten och bli momspliktiga i Norge. Som motprestation får kunderna beställa tullfritt från dem, upp till 3000 kronor.

Virke anser starkt att detta är en konkurrensobalans som måste rättas till.

Støre säger att han är medveten om invändningarna.

– Och det kommer vi att notera. Jag har inget svar på hanteringen av det, men vi är en mycket öppen ekonomi. Och vi vill att våra företag ska ha ordentliga villkor för att stå i konkurrensen.

Näringsminister Cecilie Myrseth tog senare scenen på Virkes konferens. Hon berättade att denna fråga, och andra som rör handelsnäringen, kommer att behandlas i en ny stortingsproposition.

Analys:

I artikeln diskuteras hur temat med låga priser och konkurrens från kinesiska näthandelsplattformar, särskilt Temu, påverkar både konsumenter och företag i Norge. Genom exempel som Lars-Johan Jarnheimer och statsminister Støre ges läsaren en inblick i de olika perspektiven kring detta ämne. Frågor om arbetsförhållanden, konkurrensbalans och ekonomisk hållbarhet lyfts fram, vilket kan påverka både konsumenternas val och företagens strategier. Det betonas vikten av att tänka efter noga innan man gör inköp från sådana plattformar och att se över regelverket för att säkerställa en rättvis konkurrens. Det är en viktig fråga som kan påverka både individers ekonomi och samhällets ekonomiska struktur i stort.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version